Hronika

Skandalozno: Sudija Svetlana Marić kršila zakon

Skandalozno: Sudija Svetlana Marić kršila zakon
Skandalozno: Sudija Svetlana Marić kršila zakon

BANJALUKA - Zbog nesvakidašnjeg propusta sudije banjalučkog Okružnog suda Svetlane Marić, a i nekolegijalnosti advokata optuženih za trgovinu narkoticima uhapšenih u akciji "Kanon", poreski obveznici platiće duple troškove suđenja optuženima jer će biti ponovljeno.

Skandalozni propusti banjalučkog Okružnog suda razotkriveni su pri samom kraju višemjesečnog suđenja Dragoljubu Pašagiću i ostalim optuženima kada je Olga Pantić, predsjednica Sudskog vijeća, objavila da je sudija Marić izuzeta iz Vijeća, jer je utvrđeno da je tokom istrage Marićeva bila sudija za prethodni postupak.

Naime, sudija Marić je tokom istrage protiv Pašagića i ostalih izdavala naredbe za sprovođenje posebnih istražnih radnji, a prema Zakonu o krivičnom postupku RS nije smjela biti u Vijeću sudija koje sudi istim osobama, koje su u međuvremenu optužene.

Podsjetimo, banjalučko Okružno tužilaštvo tereti Pašagića i još 10 optuženih da su od aprila do oktobra prošle godine prodavali kokain i marihuanu zavisnicima na području Banjaluke.

Na optužnici su tako Danijel Delić, Goran Novalija, Vladimir Damjanić, Dragan Jovanić, Zoran Balto, Aleksandar Kajkut, Ljubiša Jaćimović, Ana Mastilo, Darjan Dojčinović i Vladimir Petrović.

Svi oni uhapšeni su u oktobru prošle godine u akciji "Kanon", kada su zaplijenjeni 190 grama kokaina, 80 grama marihuane, četiri pištolja i digitalna vaga.

Okružni sud Banjaluka u međuvremenu je donio rješenje kojim je Pašagiću, Deliću i Novaliji zabranio raspolaganje automobilima BMW 3, BMW 7 i golf 5, vrijednima oko 100.000 KM.

Umjesto sudije Marić za člana Sudskog vijeća na kraju je izabran sudija koji inače sudi na parnicama, što je advokatima optuženih poslužilo da krenu u novi atak, nezadovoljni time što je u Sudskom vijeću jedino predsjednica Olga Pantić sudija koji sudi u krivičnom postupku, a pored nje dva parničara. Advokati su najavili da će o svemu upoznati i Visoki sudski i tužilački savjet BiH.

Užarenu atmosferu u sudnici podgrijala je i činjenica da advokati optuženih u ponovljenom postupku nisu željeli da ubrzanim putem "preskoče" već izvedene dokaze, pa će sada banjalučko Okružno tužilaštvo morati ponovo saslušavati već saslušane svjedoke, te izvesti materijalne dokaze koji su već bili uvršteni u sudski spis.

Tačnije šest mjeseci suđenja, izvođenja dokaza i troškovi koje, naravno, plaćaju poreski obveznici RS, pali su u vodu, sve će biti ponovljeno i preplaćeno.

Zakon o krivičnom postupku RS je jasan i kaže da sudija koji je učestvovao u istrazi protiv osumnjičenih ne smije biti član Vijeća u kasnijem suđenju tim istim osobama, no u banjalučkom Okružnom sudu pojedine sudije očigledno nisu u toku sa ovim zakonom, a poreski obveznici ionako ne znaju gdje im odlazi novac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije