Hronika

Slobodno šetaju, a osumnjičeni za primanje mita

Slobodno šetaju, a osumnjičeni za primanje mita
Slobodno šetaju, a osumnjičeni za primanje mita

DOBOJ - Optužnice protiv Milorada Novakovića, upravnika Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Doboj, i njegovog zamjenika Mirka Blažanovića još nisu podignute, iako je od njihovog hapšenja u policijskoj akciji "Rešetka" prošlo više od tri mjeseca.

U Okružnom tužilaštvu Doboj danas je potvrđeno da ova pravosudna institucija privodi kraju istragu protiv Novakovića i Blažanovića, osumnjičenih da su počinili krivično djelo primanje mita.

"Nakon analize prikupljenih materijalnih dokaza i procjene da li postoji potreba za saslušavanje novih svjedoka, uskoro će biti donesena odgovarajuća tužilačka odluka", navodi se u dopisu Okružnog tužilaštva.

Novaković, Blažanović, te Dragan Radić, pomoćnik upravnika KPZ Doboj, uhapšeni su 17. maja zbog sumnje da su zloupotrijebili službeni položaj i ovlaštenja, primali mito i protivzakonito posredovali. Nakon hapšenja, Novakoviću i Blažanoviću je određen jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke i prikrivati dokaze, dok je Radić nakon saslušanja pušten na slobodu.

Vrh dobojskog KPZ-a "odležao" pritvor, a optužnica još nema

"Kako je osumnjičenima bio određen pritvor u trajanju od mjesec dana i produžen za još jedan mjesec, u kom periodu je saslušan najveći broj svjedoka na koje bi mogli uticati boravkom na slobodi, iz tih razloga prestala je potreba za produženje mjere pritvora", navode u Tužilaštvu.

Novaković i Blažanović su osumnjičeni da su od 2007. do 17. maja ove godine kao službena lica u KPZ Doboj iskorištavali svoj položaj i ovlaštenja tako što su od osuđenika koji su izdržavali kazne zatvora tražili i primali novac u zamjenu za korištenje određenih pogodnosti. Oni su i od osoba koje su konkurisale za pojedine poslove u ovoj ustanovi tražili i primali određeni iznos novca na ime zaposlenja.

Upravniku dobojskog KPZ-a, 13. septembra prošle godine zapaljen je službeni automobil ispred zgrade u kojoj živi, a tada se u javnosti spekulisalo da to ima veze sa zapošljavanjem novih radnika u KPZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije