Hronika

Službenica Volks banke varala klijente

Službenica Volks banke varala klijente
Službenica Volks banke varala klijente

SRBAC - Karmela Plotan, službenica Volks banke u Srpcu, uhapšena je nakon što je utvrđeno da je sa računa više klijenata "skinula" oko 60.000 KM.

Plotanova je falsifikovala potpise klijenata na isplatnim nalozima blagajne i podizala novac sa njihovih računa.

Otežavajuća okolnost na strani Plotanove, što će joj sigurno biti uzeto u obzir u budućem krivičnom postupku, jeste dužina izvršenja krivičnog djela.

Naime, osumnjičena službenica je pune dvije godine krala od klijenata dok je nisu otkrili i pokrenuli istragu protiv nje.

Iz CJB Banjaluka navode da su tokom pretresa porodične kuće osumnjičene u mjestu Ljevčanski Razboj, kod Srpca, pronašli materijalne dokaze, odnosno dokumentaciju koja, kako je navedeno, može biti dovedena u vezu sa izvršenim krivičnim djelom.

Iz Volks banke a.d. Banjaluka je saopšteno da su posumnjali da je jedan od radnika banke zloupotrijebio svoj položaj

Nakon kriminalističke obrade, službenica Volks banke je puštena da se brani sa slobode, a protiv nje je podnesen izvještaj banjalučkom Okružnom tužilaštvu zbog pronevjere i falsifikovanja i uništavanja poslovnih knjiga.

Iz Volks banke a.d. Banjaluka je saopšteno da su internim, preventivnim mjerama kontrole posumnjali da je jedan od radnika banke zloupotrebio svoj položaj i pokušao steći materijalnu korist na štetu Volks banke i njenih klijenata.

"Odmah po saznanju, banka je preduzela sve neophodne interne aktivnosti na utvrđivanju činjeničnog stanja, te navedeni slučaj istovremeno prijavila nadležnim organima sa zahtjevom za pokretanjem istrage. Nakon sprovedene policijske istrage prema našim saznanjima potvrđene su sumnje koje je banka prethodno imala", saopštili su iz banke.

Kako su naveli, banka je već preduzela mjere obeštećenja klijenata za koje je utvrđeno da su oštećeni navedenim slučajem, dok će banka svoja regresna prava tražiti sudskim putem.

Pronevjere

Sličan slučaj dogodio se i 2010. godine kada je zbog pronevjere uhapšena Vesna Babić, blagajnica Instituta za ispitivanje materijala i konstrukcija RS.

Babićeva je od 17. marta 2008. do 3. aprila 2010. godine u više navrata falsifikovala potpise ovlaštenih osoba na gotovinskim čekovima kako bi sa žiro računa Instituta podizala novac.

Babićeva je nakon priznanja krivice osuđena na tri godine zatvora, a pronevjerom je zaradila ukupno 300.000 KM.

Prije ovog slučaja u Institutu, gotovo identičan dogodio se u banjalučkoj poslovnici Raiffeisen banke, kada je blagajnica Sanja Gvožđar-Meseldžija pronevjerila 1.200.000 maraka, vlasništvo klijenata pomenute banke.

Sanja Gvožđar-Meseldžija je u novembru 2008. godine zbog svega osuđena na ukupno osam godina i tri mjeseca zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije