Hronika

Sporazumno priznanje krivice za poresku utaju

Sporazumno priznanje krivice za poresku utaju
Sporazumno priznanje krivice za poresku utaju

SARAJEVO - Optuženi za poresku utaju u iznosu od 1.497.088 KM, za koliko su oštetili budžet BiH, sporazumno su sa Tužilaštvom BiH postigli dogovor o priznanju krivice.

Krivicu je priznao Halil Sinanović, kojem je predložena kazna zatvora od jedne godine i novčana kazna od 70.000. KM, koju će uplatiti u roku od 12 mjeseci od dana zaključenja sporazuma.

Od optuženog Sinanovića oduzima se 234.950 KM na ime protivpravno stečene imovinske koristi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Za optuženu Edinu Tursunović, takođe, je predložena jednogodišnja zatvorska kazna, dok je za pravno lice "Sinbra" Tuzla, čiji je osnivač i direktor Sinanović, predložena novčana kazna od 100.000 KM, koju će uplatiti u roku od 12 mjeseci od dana zaključenja sporazuma.

Od optuženog je u odvojenom postupku oduzet ukupan iznos od 1.515.000 KM na ime protivpravno stečene imovinske koristi postupkom prinudne naplate protraživanja, hipotekom.

Svi optuženi su priznali krivicu dobrovoljno i sa razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora, te se odriču prava na suđenje, kao i prava žalbe na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumi o priznanju krivice proslijeđeni su Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije