Hronika

Srebrenica: Požar zahvatio četinare

Srebrenica: Požar zahvatio četinare
Srebrenica: Požar zahvatio četinare

SREBRENICA - Jak vjetar, nepristupačan teren i mrak sinoć su onemogućili lokalizovanje šumskog požara kod sela Pribojevići, tridesetak kilometara južno od Srebrenice, koji se proširio i na crnogoričnu kulturu, rečeno je Srni u Vatrogasnoj jedinici u ovom mjestu.

Vatrogasci sa cisternama i naprtnjačama s vodom, te ostalom opremom i radnici Šumskog gazdinstva "Drina", koje gazduje šumama na tom području, juče su cijeli dan bili na terenu i bezuspješno pokušavali da lokalizuju požar i spriječe njegovo širenje jer je vjetar razbuktavao vatru izazivajući nova žarišta.

Gašenje je prekinuto sinoć pošto je pao mrak, te se požar i dalje širi.

Jutros su vatrogasci i šumari ponovo izašli na teren, nadajući se da će pasti kiša, koja jedino može ugasiti šumski požar na tom nepristupačnom terenu.

Prema procjenama, do sinoć je požar zahvatio više od 20 hektara bjelogorične šume i niskog rastinja prije nego što se prenio na četinarsku kulturu.

Požar nije ugrozio stanovništvo jer su u ovom selu svi objekti uništeni u ratu i nisu obnovljeni, pa se ni mještani nisu mogli vratiti da tu žive.

Uprkos brojnim upozorenjima Civilne zaštite, vatrogasaca i šumskog gazdinstva, nesavjesni mještani pale korov po njivama i tako izazivaju nekontrolisane požare koji se prošire i zahvate veće površine i šumu.

Prema podacima vatrogasnog društva iz ovoga mjesta, u prošloj sedmici bilo je deset takvih požara, koji su, zahvaljujući blagovremenim dojavama i pristupačnijem terenu, na vrijeme lokalizovani i ugašeni tako da nisu nanosili veće štete šumama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije