Hronika

Šteta od privrednog kriminala na području Zvornika 195,5 miliona KM

Šteta od privrednog kriminala na području Zvornika 195,5 miliona KM
Foto: Ilustracija | Šteta od privrednog kriminala na području Zvornika 195,5 miliona KM

ZVORNIK - Načelnik Sektora kriminalističke policije u Policijskoj upravi Zvornik Mladen Savić rekao je danas da su na području ove uprave u toku 2018. godine ukupno evidentirana 752 krivična djela, što je za 16 odsto manje nego u 2017.

Savić je na konferenciji za novinare rekao da je zbog ovih krivičnih djela nadležnim tužilaštvima podneseno 666 izvještaja protiv 696 lica.

"U oblasti privrednog kriminaliteta u toku 2018. godine otkriveno je 47 krivičnih djela zbog kojih je nadležnim tužilaštvima podnesen 31 izvještaj protiv 43 lica, dok materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko 195,5 miliona KM", naveo je Savić.

On je dodao da je među ovim krivičnim djelima bilo 25 koruptivnog karaktera, što je za 13,64 odsto više nego u 2017. godini.

Savić je napomenuo da je u izvještajnom periodu, odnosno u 2018. godini, nadležnim tužilaštvima podnesen izvještaj protiv 15 odgovornih lica u Fabrici glinice "Birač" u stečaju i kompaniji "Alumina" zbog štete koja je pričinjena tim krivičnim djelima u iznosu od 194 milina KM.

"Podnesen je izvještaj nadležnom tužilaštvu protiv odgovornog lica 'Guber' Srebrenica zbog sumnje da je počinilo krivično djelo zloupotreba položaja u privredi u iznosu od 560.000 KM, te izvještaj protiv odgovornog lica u Vlasenici zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja u iznosu od 114.000 KM", rekao je Savić.

Prema njegovim riječima, podnesen je izvještaj i protiv odgovornog lica Specijalne bolnice u Milićima zbog krivičnog djela zloupotreba položaja i nesavjestan rad u službi, gdje je pričinjena materijalna šteta u iznosu od 76.000 KM.  Savić je naglasio da je u toku 2018. godine evidentirano pet krivičnih djela krađe automobila, što je za 58 odsto manje u odnosu na 2017. i dodao da su u toku izvještajne godine ova krivična djela rasvijetljena.

Načelnik Sektora policije Vladan Vasilić naveo je da je u toku 2018. godine na javnim putevima na kojima pripadnici Policijske uprave Zvornik vrše kontrolu saobraćaja evidentirano 587 saobraćajnih nezgoda, što je za 33 saobraćajne nezgode ili za šest odsto više u odnosu na 2017.

"Od ukupno 587 saobraćajnih nezgoda, 116 je bilo sa lakše povrijeđenim licima, 42 sa teško povrijeđenim, dok je u pet saobraćajnih nesreća pet lica izgubilo život", rekao je Vasilić i dodao da su u tim saobraćajnim nesrećama poginula tri vozača, jedan suvozač i pješak.

Vasilić je naglasio da su u toku 2018. godine kontrolisana 39.864 vozača i vozila i evidentirana 21.024 prekršaja, dok je izdato 19.937 prekršajnih naloga, što je za osam odsto manje u odnosu na 2017.

"Iz saobraćaja je isključeno 420 vozila i 1.415 vozača, od kojih su 1.142 vozača isključena iz saobraćaja zbog vožnje pod dejstvom alkohola", rekao je Vasilić i istakao da su iz saobraćaja isključena i 63 vozača koji su upravljali motornim vozilima pod uticajem narkotika.

Načelnik Policijske uprave Zvornik Goran Abazović naveo je da je u prošloj godini na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik otkriveno ili zatečeno 469 migranata koji su ilegalno prešli granicu.

"Otkriveno je i osam krivičnih djela krijumčarenja lica, te protiv 10 lica podneseno osam izvještaja za ova krivična djela", rekao je Abazović.

Ističući da je u toku prošle godine registrovano pet utapanja, najvjerovatnije migranata, prilikom prelaska rijeke Drine iz pravca Srbije, Abazović je naveo da je jedno lice identifikovano i da je rodbina preuzela posmrtne ostatke.

Abazović je ocijenio da je bezbjednosna situacija na području koje pokriva Policijska uprava Zvornik stabilna i zadovoljavajuća, sa povoljnim bezbjednosnim ambijentom. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije