Hronika

Strahovit propust zeničkih ljekara: Zdravu pacijentkinju podvrgli hemoterapiji

Strahovit propust zeničkih ljekara: Zdravu pacijentkinju podvrgli hemoterapiji
Strahovit propust zeničkih ljekara: Zdravu pacijentkinju podvrgli hemoterapiji

ZENICA - Zeničanka Đ. Š. (52) mjesecima je bila podvrgnuta hemoterapiji, koja joj je narušila zdravlje, zbog skandalozne greške ljekara i osoblja Kantonalne bolnice Zenica, koji su njen nalaz zamijenili tuđim te joj saopćili da "ima metastaziran karcinom", saznaje "Dnevni avaz".

Nesretna pacijentica ustvari je imala upalu žučne kese.

Kako je potvrdio njen advokat Ragib Hadžić, nakon višemjesečnih pokušaja nagodbe mimo suda, pacijentica se odlučila tužiti bolnicu za strašan propust koji joj je narušio zdravlje.

- Pacijentica je krajem 2010. osjetila bolove u stomaku i nakon primarne zdravstvene zaštite dospjela u zeničku Kantonalnu bolnicu. Tu su joj uradili pretrage i najvjerovatnije je tada došlo do zamjene nalaza te su joj saopćili da ima karcinom koji je metastazirao. Bila je podvrgnuta nekoliko mjeseci intenzivnoj i agresivnoj hemoterapiji, a da nikome nije palo na pamet da uradi dodatnu provjeru, nego je sve zasnivano na jednom histopatološkom nalazu, očigledno zamijenjenom - kaže Hadžić.

Ono što posebno zabrinjava jeste da je bolnica, osim što je napravila nemjerljivu štetu ovoj Zeničanki, najvjerovatnije zavila u crno još najmanje jednu osobu.

Obustava pregovora

- Ako je ona greškom dobila nalaz da ima karcinom, onda je neko drugi morao dobiti njen nalaz u kojem piše da je zdrava, a ta osoba trebala je ići na hemoterapiju - smatra Hadžić.

Zenička bolnica posredno je priznala krivicu, jer su njeni predstavnici mjesecima pregovarali s pacijenticom i njenim advokatom o visini odštete.

- Protekla četiri mjeseca pregovori su obustavljeni, a bolnica čini sve na razvlačenju slučaja, te je pacijentica odlučila materijalnu i moralnu satisfakciju zatražiti putem suda - kaže njen advokat, koji je naglasio da su nadležnom sudu predate prijava i tužba, ne precizirajući visinu zatražene odštete.

U zeničkoj bolnici nije bilo komentara, jer ova ustanova još zvanično nije obaviještena o pokretanju procesa.

Potvrda iz Splita

- Pacijentica je liječenje nastavila u drugoj ustanovi u BiH, čiji su nalazi potvrdili strašan propust Kantonalne bolnice Zenica. Tokom mirnog procesa pregovaranja zatražili smo i dobili nalaze medicinske ustanove van države, tačnije iz Splita, koji su, također, potvrdili sve ove navode. Kompletna medicinska dokumentacija predana je u prilogu prijave moje klijentice protiv KB-a Zenica - kazao je Hadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije