Hronika

Sud BiH donosi prve presude za pridruživanje ISIL-u

Sud BiH donosi prve presude za pridruživanje ISIL-u
Sud BiH donosi prve presude za pridruživanje ISIL-u

SARAJEVO - Izricanje presude u predmetu Husein Erdić i dr. pred Odjelom II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupcije Suda Bosne i Hercegovine zakazano je za danas.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je 15. aprila 2015. godine optužnicu koja optužene Huseina Erdića, Midhata Traku, Nevada Hušidića i Merima Keserovića tereti za počinjenje krivičnog djela protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

U optužnici se navodi da je optuženi Husein Erdić, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine početkom februara 2015. organizovao i rukovodio te dogovorio sa njemu poznatim licima iz Republike Turske da sa područja Bosne i Hercegovine na ratište u Siriju i Irak organizuje odlazak dva bosanskohercegovačka državljana Nevada Hušidića i Merima Keserovića s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji ISISL, a optuženi Midhat Trako, po prethodnom dogovoru sa optuženim Erdićem, dao optuženim Keseroviću i Hušidiću potrebna novčana sredstva za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo-Istanbul.

Prema navodima optužnice, Erdić je dao instrukcije i upute optuženima Hušidiću i Keseroviću, da se jave optuženom Traki, koji će im osigurati potrebna novčana sredstva za njihov transport u Siriju i Irak, nakon čega su od optuženog Trake dobili novac i kupili avionske karte za Istanbul za dan 17. februar 2015. godine, te im dao upute o internet kontaktima i broj telefona osobe u Turskoj kojoj će se javiti radi daljeg transporta na područje Sirije, navodi se u saopćenju.

Odlučnom akcijom Tužilaštva BiH i policijskih i sigurnosnih agencija, optuženi su otkriveni, locirani i lišeni slobode prilikom pokušaja odlaska optuženih Hušidića i Keserovića u Tursku.

Za navedena kaznena djela zaprijećene su kazne zatvora u trajanju od najmanje 1 pa do 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije