Hronika

Suđenje Bosniću:Muftija Ljevaković protiv citiranja Kurana u sudnici

Suđenje Bosniću:Muftija Ljevaković protiv citiranja Kurana u sudnici
Suđenje Bosniću:Muftija Ljevaković protiv citiranja Kurana u sudnici

SARAJEVO - Pred Sudom BiH u nastavku suđenja Huseinu Bosniću, optuženom za javno podsticanje na terorističke aktivnosti, danas je svjedočio sarajevski muftija Enes Ljevaković koji se suprotstavio citiranju svetih tekstova iz Kurana i njihovom "vađenju iz konteksta za potrebe suđenja".

Ljevaković, koji je i profesor Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, rekao je da ne želi da svjedoči ni i u korist Tužilaštva, niti odbrane i da je protiv svoje volje pristao da svjedoči, ali da je morao jer je to zakonska obaveza.

On je potvrdio da se u tekstovima Kurana spominju pojmovi kao što su džihad i šehid.

Ljevaković nije želio da komentariše navode iz svetih knjiga koje je citirao Bosnićev advokat Adil Lozo koji se odnose na razliku među islamskim vjernicima, a koje se tiču učešća u svetom ratu i nagradi za to.

Lozo je rekao da Fakultet islamskih nauka nije sačinio ekspertizu o tumačenju islama koju je tražio, a koja bi se koristila za potrebe suđenja.

Tužilac Dubravko Čampara rekao je da je u ranijim istupima Ljevaković rekao da je zastava ISIL-a u suprotnosti sa tradicionalnim islamom.

SIPA još nije dostavila odbrani oduzetu dokumentaciju prilikom hapšenja Bosnića, koju je zatražilo Tužilaštvo BiH posredstvom naredbe.

Nakon što bude ustupljena, Bosnićeva odbrana će je uložiti kao materijalne dokaze.

Nastavak suđenja na kojem će biti izvedeni posljednji svjedoci odbrane zakazan je za 9. septembar u 13.00 časova, kada će biti saslušani Halida Ćoralić i Ahmed Mustafić.

Za 15 dana biće saslušan i posljednji svjedok Tužilaštva BiH - B-2 koji se sada nalazi u inostranstvu.

Tužilaštvo tereti Bosnića da je 2013. i 2014. godine, kao pripadnik selefijske zajednice organizovane radi propagiranja i širenja islamskog radikalizma u BiH i regionu, svjesno, sa pozicije vjerskog autoriteta, javno podstrekivao druge da se priključe terorističkim organizacijama.

Optužen je za podsticanje na terorističke aktivnosti u vezi sa krivičnim djelima vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije