Hronika

Suđenje Čauševiću: Vještak izostao sa ročista

Suđenje Čauševiću: Vještak izostao sa ročista
Suđenje Čauševiću: Vještak izostao sa ročista

SARAJEVO - Maja Martinović - Muk, vještak za biološka vještačenja i DNK analizu u Centru za forenzičku i informatičku podršku Federalne uprave policije (FUP) nije se danas pojavila na pretresu u Sudu BiH u predmetu protiv Harisa Čauševića zvanog Oks, koji je optužen za teroristički napad na Policiju upravu u Bugojnu, 27. juna 2010. godine.

Vještačeni tragovi

Predsjedavajući Vijeća Apelacionog odjela Suda BiH sudija Tihomir Lukes, rekao je da se vještakinja nije pojavila jer je na bolovanju već petnaest dana. U sudnici je prethodno pregledan videoiskaz koji je Martinović-Muk dala 9. septembra 2013. godine tokom prvostepenog postupka. Ona je tada, između ostalog, kazala da je u pet navrata radila nalaze po naredbi Tužilaštva BiH.

''Vještačeni su tragovi s lica mjesta i to crna pletena kapa, par bijelih rukavica te odjeća povrijeđene policajke Edine Hindić. Na crnoj kapi su uočeni tragovi nečistoće i izdvojen je materijal za DNK analizu. Dobiveni DNK profil uporedili smo sa DNK profilima osumnjičenih i ustanovljena je podudarnost sa DNK profilom Harisa Čauševića'', kazala je Martinović-Muk.

Ifet Feraget, jedan od advokata optuženog Čauševića ponovio je da Tužilaštvo BiH nije dostavilo sve dokaze niti naredbe na osnovu kojih je Martinović-Muk sačinila nalaze. S druge strane, tužilac Dubravko Čampara, kazao je da odbrana nije željela danas preuzeti ovjerene kopije, dokaze koje traži danima. No, odbrana je ostala kod zahtjeva da im se dostave originali.

''Ovo što radi tužilac je nečuveno. Mi smo rekli, nemojte nam dostavljati kopije, nego originale koje ste sakrili'' rekao je Feraget.

Čaušević je potom kazao da ne vjeruje ni u kakav sadržaj dok ne vidi originalni dokument jer je, kako je kazao, “Čamparin brat ministar, koji kod sebe ima sve pečate”.

Produžetak pritvora

Inače, Čampara je ostao kod prijedloga da se Čauševiću produži pritvor jer smatra da bi optuženi, ako bi se našao na slobodi pokušao pobjeći iz BiH s obzirom na prvostepenu presudu i na krivično djelo - terorizam te da se u tom slučaju ne bi mogao okončati ovaj postupak.

Statusna konferencija u ovom predmetu bit će održana 24. aprila, javio je Avaz.

Oks je imao sukob s Tihićem

Advokat Ifet Feraget kazao je da ne postoji nijedan relevantan dokaz da bi Čaušević pobjegao te da nema nijednu putnu ispravu.

''Neko se očigledno štiti. Zbog sukoba sa rahmetli Sulejmanom Tihićem, Čaušević je postao crna vrana i meta i sve to skupa je iskorišteno u ovom postupku'', naglasio je Feraget.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije