Hronika

Suđenje odgođeno, Vijeće osluškuje javnost

Suđenje odgođeno, Vijeće osluškuje javnost
Suđenje odgođeno, Vijeće osluškuje javnost

BANJALUKA- Vrhovni sud RS morao je danas odgoditi drugostepeno ročište, jer se Nenad Radinković, optužen za tešku nesreću, koji je nedavno uhapšen u Francuskoj zbog trgovine oružjem, nije pojavio u sudnici.

Dragomir Miljević sudija, odgodu ročišta objasnio je riječima da zbog svega što se događalo u konkretnom slučaju, Vijeće ne može, a da ne čuje kako javnost komentariše određene događaje.

Radinković je u novembru prošle godine prvostepenom presudom osuđen na četiri godine zatvora zbog izazivanja teške nesreće u kojoj je 21. avgusta prošle godine poginuo Banjalučanin Nikola Đurović (21).

Roditelji nastradalog Đurovića odmah nakon nesreće posumnjali su da je Radinković podmetnut, te da je pravi krivac skriven od očiju javnosti.

Nakon osuđujuće presude, Radinković je na slobodi čekao pravosnažnost presude.

No, početkom aprila ove godine Radinković je zajedno sa još četvoro državljana BiH uhapšen u Francuskoj zbog sumnje da se bavio trgovinom oružja.

Sa Radinkovićem su tada uhapšeni Vladimir Pepić, Zoran Jovanović i Danka Marinković svi iz Banjaluke i Mirko Bakić iz Prijedora.

Oni se trenutno nalaze u pritvoru, a pravosudni organi RS, odnosno BiH nisu zvanično ni obaviješteni o ovom hapšenju.

U Vrhovnom sudu RS danas se tako raspravljalo da li se ročište treba održati bez Radinkovića ili ne, odnosno da li je optuženi uredno obaviješten.

Vitomir Soldar, republički tužilac, izjavio je da Tužilaštvo smatra kako je Radinković uredno obaviješten o ročištu u Vrhovnom sudu RS, jer je bio dužan obavijestiti sud o promjeni mjesta prebivališta, odnosno odlasku u Francusku.

Jasminka Jovišević, avokat Radinkovića, zatim je objasnila kako je njezin branjenik i ranije odlazio u Francusku, gdje je radio, ali se uredno odazivao na sudske pozive.

"Ja objektivno nisam mogla obavijestiti svog branjenika o ovom ročištu", dodala je Joviševićeva.

Vijeće se zatim povuklo kako bi donijelo odluku o tome da li će održati ročište bez optuženog.

Odluka je donesena, a glasila je da se sve odlaže na neodređeno, čime je samo potvrđeno da ni Vijeću Vrhovnog suda RS nije baš sve najjasnije u nesreći koju su mnogi prozvali kontroverznom, jer su u njoj prema tvrdnjama porodice prste upetljali bivši visokorangirani državni funkcioneri.

Đurović: Niko mi nije rekao za ročište

Darko Đurović, otac nastradalog Nikole, izjavio je danas da nije dobio poziv da prisustvuje drugostenom ročištu protiv Nenada Radinkovića u Vrhovnom sudu RS.

"Nikakav poziv nisam dobio, niti me bilo ko obavijestio da se u Vrhovnom sudu RS održava ročište", istakao je Đurović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije