Hronika

Suđenje za smrt Nikole Đurovića: Tužioci traže osudu, advokati ukazali na greške

Suđenje za smrt Nikole Đurovića: Tužioci traže osudu, advokati ukazali na greške
Suđenje za smrt Nikole Đurovića: Tužioci traže osudu, advokati ukazali na greške

BANJALUKA - Snježana Petković, tužilac, danas je zatražila od banjalučkog Okružnog suda da proglasi krivim i osudi Nenada Radinkovića (24), nezaposlenog pekara iz Aleksića, kod Laktaša, zbog izazivanja nesreće u kojoj je u avgustu prošle godine poginuo Nikola Đurović (21).

Prema optužnici, Radinković je 21. avgusta prošle godine vozio luskuzni audi A4 iznajmljen od sarajevske rentakar kuće ASA i skrivio nesreću u kojoj je poginuo Đurović, a povrijeđeno je još pet osoba, uključujući i optuženog.

Radinković je, prema navodima iz optužnice, u trenutku nesreće vozio 116 kilometara na čas, a nesreću je skrivio nakon što je proletio kroz crveno svjetlo na magistralnom putu Klašnice -  Banjaluka.

No, umjesto da završnu riječ, kako to nalaže Zakon o krivičnom postupku (ZKP) RS, posveti analizi izvedenih dokaza, Petkovićeva se obrušila na medije i novinare koji su pratili suđenje i istragu.

Tako je Petkovićeva, između ostalog, istakla da su mediji izvršili pritisak na tužilaštvo i sud, svojim, kako je rekla, "senzacionalističkim i neobjektivnim izvještavanjem i pisanjem o nesreći".

"Postaviću pitanje, na koje vjerovatno nikada nećemo dobiti odgovor, a to je: Zašto su mediji tek osmi dan nakon nesreće prvi put pisali o njoj", upitala je banjalučki tužilac Snježana Petković na iznenađenje svih prisutnih.

Kako su "Nezavisne" bile prve koje su detaljnije pisale o nesreći u kojoj je poginuo Banjalučanin i kontakirale sa porodicom nastradalog Đurovića, Petkovićevu moramo podsjetiti da mediji nisu detaljnije pisali o nesreći jer nisu imali informaciju iz policije i tužilaštva, a što je inače praksa u ovakvim slučajevima.

Jasminka Jovišević, advokat Radinkovića, u završnoj riječi izjavila je da odgovor na sve sumnje vezane za saobraćajnu nesreću treba tražiti u traljavoj i površnoj istrazi nakon nesreće, a koja je obilovala kardinalnim greškama.

"Slučaj je izazvao veliko interesovanje javnosti i medija zbog niza propusta koji nisu bili banalni, već dovode u pitanje zakonitost", objasnila je Joviševićeva.

U gotovo jednočasovnoj zavšrnoj riječi Joviševićeva je tako podsjetila da je dežurni tužilac barem telefonski morao biti obaviješten o nesreći, da su policajci napravili kardinalne greške u zapisniku o uviđaju nesreće te skici mjesta nesreće.

Prema tom zapisniku, kako je navela Joviševićeva, uopšte se ne zna šta su policajci radili gotovo sat vremena nakon prijave nesreće, te na koji način su obezbijedili mjesto, ako se zna da su svjedoci izjavljivali da su nakon nesreće druga vozila prolazila kritičnom raskrsnicom.

Joviševićeva je posebno istakla činjenicu da je audi A4, koji je vozio Radinković, svega nekoliko dana nakon nesreće uz dozvolu tužilaštva vraćen ASA rentakar agenciji, što je, takođe prema riječima advokata, strašno, jer je audi ubio čovjeka.

"Evo ko je i kako stvorio sumnju u čitav slučaj", navela je Joviševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije