Hronika

Svjedok: U ratu sam vidio pretučenog Blagovčanina

Svjedok: U ratu sam vidio pretučenog Blagovčanina
Svjedok: U ratu sam vidio pretučenog Blagovčanina

SARAJEVO - Na suđenju Mariju Frimelu za zločine nad Srbima u sarajevskom naselju Hrasno, svjedok optužbe Sakib Kustura izjavio je da je u ratu u zgradi "Ine" vidio pretučenog Mladena Blagovčanina, zvanog Kiki.

"Čovjek je ječao. Nisam znao ko je. Okrenuo sam ga, vidim da je Kiki. To je više mrtav nego živ čovjek. Bio je tako prebijen, sav plav", ispričao je Kustura pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

Kustura, nekadašnji vojni policajac takozvane Armije BiH, rekao je da mu je komandir Murat Komarica naredio da Blagovčanina odvedu u zgradu Vojne policije, nakon čega je prebačen u Centralni zatvor.

Svjedok je naveo da je nakon rata u jednoj kafani čuo da su "Kiki i Frimel imali verbalni sukob".

Tužilac Sead Kreštalica podsjetio je svjedoka da je u istrazi 2012. godine izjavio: "Tada je Frimel provocirao Kikija i rekao mu: `Istukao sam te u ratu, hoćeš da te pretučem opet?". Kustura je na ovo odgovorio da je to vjerovatno tačno jer je tada imao svježije pamćenje, prenosi Birn.

Na pitanje tužilaštva da li je saznao ko je tukao Blagovčanina, Kustura je odgovorio da mu je Blagovčanina rekao da je to bio Frimel, te da je spominjao i izvjesnog DŽamonju.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Frimela da je na području sarajevskog naselja Hrasno, kao komandant odreda "Ivan Krndelj" takozvane Armije BiH, nezakonito privodio, te fizički i psihički zlostavljao Srbe.

Ermin Tarić, nekadašnji Frimelov zamjenik, rekao je da mu se Kiki na početku rata žalio da mu neko od boraca dolazi i pretresa stan, te da mu je on tada predložio da pristupi civilnoj zaštiti ili da dijeli humanitarnu pomoć, ali je on to odbio.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. septembar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije