Hronika

Svojoj firmi prevarama ugrabio 1.356.000 KM

Svojoj firmi prevarama ugrabio 1.356.000 KM
Svojoj firmi prevarama ugrabio 1.356.000 KM

BANJALUKA, LAKTAŠI - Momir Nježić (64) iz Banjaluke osumnjičen je da je poslovnim prevarama, obmanama i ostalim krivičnim djelima, počinjenim od juna 2005. do januara 2013. godine, svojoj firmi nezakonito pribavio 1.356.000 maraka.

Policija ga tereti da je to učinio kao direktor, odgovorno lice i vlasnik preduzeća za zapošljavanje invalidnih lica u proizvodnji pet ambalaže "Jumbo pet" iz Laktaša.

Oštetio je, kako navode policijski izvori, Bobar banku Bijeljina, Moju banku Sarajevo, zatim "Dutch Lakthree Fondation" iz Holandije, Fond za profesionalnu rehabilitaciju za zapošljavanje invalida Prijedor, te budžet RS.

"Protiv njega su pripadnici Sektora kriminalističke policije CJB Banjaluka podnijeli banjalučkom Okružnom tužilaštvu izvještaje za dva krivična djela poslovna prevara, dva krivična djela obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti, tri krivična djela oštećenje tuđih prava, krivično djelo izdavanje čeka i sredstava bezgotovinskog plaćanja bez pokrića i krivično djelo zloupotreba ovlašćenja u privredi", kažu iz policije.

Kako saznajemo, Nježića sumnjiče da je pri sklapanju poslova dodjele i korišćenja zajma u vidu kreditnih sredstava obmanuo predstavnike fondacije iz Holandije da će ispuniti obaveze u vidu vraćanja zajma koje nije vratio.

Policija ga takođe tereti da je obmanuo Bobar banku čiji mu je službenik odobrio kredit, a on je kao sredstvo obezbjeđenja priložio imovinu koja je već bila založena.

Nježića, s kojim danas nismo uspjeli stupiti u kontakt, sumnjiče i da je oštetio Fond za profesionalnu rehabilitaciju za zapošljavanje invalida iz Prijedora tako što je podizao pozajmicu, a kao sredstvo obezbjeđenja dao mjenice iako su računi preduzeća čiji je vlasnik bili blokirani.

Takođe je osumnjičen i da je počinio krivično djelo na štetu Moje banke iz Sarajeva, kao i Bobar banke iz Bijeljine, te na štetu budžeta RS jer je ukrao pokretnu imovinu svog preduzeća, iako je bila založena, te je onemogućio naplatu potraživanja povjerioca, kao i prinudnu naplatu na ime ranijih obaveza koje je preduzeće imalo po osnovu poreza i slično.

"Sumnjiče ga i da je imao poslovne isprave lažnog sadržaja, čime je izbjegao izvršavanje poreskih ili drugih zakonskih obaveza, uskrativši sredstva koja predstavljaju javni prihod i oštetivši na taj način budžet RS", saopštila je Marija Markanović, portparol CJB Banjaluka.

Podsjetimo, povjerioci preduzeća "Jumbo pet" optužili su još 2013. godine Nježića da je upropastio tu firmu, nagomilao milionske dugove prema državi, bankama i drugim povjeriocima, a dio imovine rasprodao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije