Hronika

Tigar pao u "Trzaju"

Tigar pao u "Trzaju"
Tigar pao u "Trzaju"

BIJELJINA - U Međunarodnoj akciji "Trzaj", koju su danas na području Bijeljine sproveli pripadnici Uprave Kriminalističke policije i Centra javne bezbjednosti Bijeljina, uhapšeno je sedam lica zbog ilegalne trgovine oružjem, nad kojima je izvršena kriminalistička obrada.

Uhapšeni su Milija Vlačić, Zoran Jovanović, zvani Tigar, Aleksandar Ćuković, kao i P.B., N.Đ., M.Đ., V.D., a pretreseno je sedam lokacija, na kojima su pronađeni tri kilograma eksploziva, ručne bombe, puškomitraljez, više komada municije različitog kalibra, više komada detonatorskih kapisli i drugi predmeti.

Tužilaštvo tereti osumnjičene da su kupovali oružje municiju i minsko-eksplozivna sredstva u Srbiji i Republici Srpskoj, a zatim ih prodavali u Švedskoj i Sloveniji.

Svima se stavlja na teret organizovani kriminal i nedozvoljena proizvodnju i promet oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

"Riječ je o istrazi koja traje nekoliko mjeseci, a dosad je u više navrata zaplijenjena veća količina oružja i minsko-eksplozivnih sredstava", kazala je u petak Dragica Tojagić, portparol specijalnog tužilaštva RS.

Akcija je sprovođena na osnovu koordinisanih aktivnosti policijskih i pravosudnih organa Republike Srpske, Srbije, Švedske i Slovenije.

Prema nezvaničnim informacijama, osumnjičeni su oružje preko granice prevozili skriveno u kamionima u kojima je prevožena legalna roba. U tim kamionima pravili su posebne skrivene bunkere gdje je držano oružje.

Slična akcija sprovedena je početkom prošle godine, pod nazivom "Ptica", gdje je u Švedskoj policija uhapsila dva muškarca i ženu zbog krijumčarenja oružja iz BiH u Švedsku.

Tada je policija RS uhapsila pet osumnjičenih koji su pušteni da se brane s slobode.

Uhapšeni u toj akciji su osumnjičeni za krijumčarenje pušaka i pištolja iz BiH preko Srbije do Kraljevine Švedske, gdje su ih prodavali kriminalnim grupama koje su one koristile za svoje međusobne obračune.

Već tada se vidjelo da na relaciji između BiH i Švedske, kada je trgovina oružjem u pitanju, postoje dobro "utabani" putevi i veze preko kojih organizovane kriminalne grupe zgrću ogromne sume novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije