Hronika

Tragedija u Kaknju: Četiri rudara poginula usred urušavanja kamena

Tragedija u Kaknju: Četiri rudara poginula usred urušavanja kamena
Tragedija u Kaknju: Četiri rudara poginula usred urušavanja kamena

KAKANJ – U jami Begići – Bištrani, sinoć, oko 1 sat iza ponoći dogodila se nesreća u kojoj su četiri rudara smrtno stradala, jedan teže i jedan lakše povrijeđen, saopšteno je jutros iz RMU Kakanj.

Federalni rudarski inspektor Fadil Osmanović potvrdio je da su četvorica rudara RMU Kakanj izgubila život u nesreći koja se jutros oko 01 čas dogodila u jami Begići – pogona Haljinići RMU Kakanj.

“Nesreća se desila na dubini od 105 metara u trenutku kada se u jami nalazilo 28 rudara. Sedam rudara radilo je na izgradnji podgrade, odnosno komore za trafostanicu. U jednom trenutku došlo je do odvajanja krovine, do zarušavanja kamena koje je direktno palo na rudare. Četiri su smrtno stradala na licu mjesta, jedna je zadobio teške, a jedan lakše tjelesne povrede”, rekao je Osmanović.

Akcijom Čete za spašavanje RMU Kakanj svi rudari, među kojima su i stradali, evakuisani su, a tijela stradalih prevezena su u prosekturu Gradskog groblja Visokog gdje će biti urađena obdukcija.

Vršilac dužnosti direktora RMU Kakanj Kasim Alajbegović rekao je kako je iza červorice stradalih rudara ostalo petoro djece i četiri supruge. Jama Begići u rad je puštena prije nepune dvije godine, u njoj se još uvijek ne vrši eksploatacija uglja, odnosno još uvijek su u toku pripremni radovi. Po riječima inspektora Osmanovića I ostalih stručnjaka za rudarstvo, radi se o jednom od najmodernijih rudarskih objekata u BiH. Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede BiH Bajazin Jašarević I federalni premijer Fadil Novalić izrazili su saučešće porodicama stradalih I najavili su nove investicije u RMU Kakanj, kao I u ostale rudnike iz Koncenra EP BiH.  

U trenutku nesreće u jami Begići-Bištrani, Rudnika mrkog uglja Kakanj nalazilo se 28 rudara i odmah nakon nesreće ostali rudari, njih 24, uključujući i dvojicu povrijeđenih, su napustili jamu i sigurno izašli van jame.

Tri od četiri rudara koji su poginuli u noći s ponedjeljka na utorak u Rudniku mrkog uglja ''Kakanj'', u jami Begići-Bištrani, radili su od 2013. godine, na poslu utovarivača, a jedan je imao 11-godišnje iskustvo.

Muhamed Sarač rođen je 1968. godine i otac je jednog djeteta, a u rudniku je počeo raditi 2004. 

Nermin Mušija rođen je 1977. godine, a radi od 2013.  Iste godine počeo je raditi i Mijo Stojčić koji je rođen 1976. godine, otac dvoje djece.

Sejad Gađun rođen je 1971. godine, otac je dvoje djece, a zaposlen je od 2013. 

Nadzornik Haris Mušija je povrijeđen zajedno s utovarivačem Džemalom Ibrahimspahićem.

Informacije o uviđaju koji vodi tužilac Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, a obavlja Federalna rudarska inspekcija, očekuju se uskoro.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije