Hronika

Tragovi zlostavljanja bili vidljivi na dječaku

Tragovi zlostavljanja bili vidljivi na dječaku
Tragovi zlostavljanja bili vidljivi na dječaku

SARAJEVO - U dva navrata primijetio sam tragove zlostavljanja na Smaji i na njegovoj sestri Elhani, što sam prijavio Centru za socijalni rad u Hadžićima te tražio skrbništvo nad djecom.

Izjavio je to danas Suad Ćesir u Kantonalnom sudu u Sarajevu, svjedočeći na suđenju za zlostavljanje i smrt njegovog četvorogodišnjeg sina Smaje, za koje se sudi Salihu Arnatuoviću, Eni Lipa, te Emiru i Muniri Lipa. Osim oca, danas su svjedočili amidža Zijo Ćesir, te dječakov dajdža Kenan Lipa.

Suad Ćesir je s optuženom Enom Lipa, majkom dječaka Smaje, bio u vanbračnoj zajednici pet i po godina. Posvjedočio je da tada, izuzev povremenog šibanja prutom ili kaišem, nije vidio elemente zlostavljanja djece od stane majke. Ena je, kako je rekao, u toku zajedničkog života često lagala, jer je, primjera radi, na upit kako je došlo do toga da djevojčica Elhana slomi nogu, čas govorila da je pala niz stepenice, čas da je pala sa stola.

Objasnio je da je, nakon što su se razišli, djecu viđao u prodajnom objektu "Binga" u Hadžićima, te da su ih dovodili nekad dedo, a nekad Ena.

"Zadnji put, a to je bilo krajem januara ove godine, Ena je dovela Elhanu, a Smaju nije. Pitao sam je gdje je Smajo? Ona je rekla da je sa Salihom Arnautovićem (očuh) otišao kod njegove sestre", rekao je Suad Ćesir.

Zijo Ćesir, dječakov amidža, ispričao je da je njegova kćerka bila prisutna kad je djevojčica Elhana, sestra ubijenog dječaka, slomila nogu, te da je tvrdila kako je Ena Lipa bacila i povrijedila.

Niko od tri svjedoka nije mogao potvrditi da je direktno vidio zlostavljanje

Kenan Lipa, dajdža ubijenog dječaka Smaje, i treći svjedok Tužilaštva potvrdio je da  je "sve krenulo nizbrdo" otkako se Salih Arnautović doselio u kuću porodice Lipa. Ispričao je da  je često, kada bi došao s posla, a radio je po cijeli dan, primjećivao modrice i ogrebotine na tijelu dječaka, te da je jednom vidio i ožiljak ispod uha od ugašene cigarete.

"Pitao sam Enu kakve su  to modrice i ogrebotine, ona bi uvijek rekla da se nažuljao jastukom kad je spavao ili bi rekla da mu nije ništa, kad bi plakao, proći će to. Kada sam dječaka zatekao sa gipsom na ruci, rečeno mi je da ga je Ena nosila, te da je pala s njim na rukama i prignječila mu ruku. Nije prošlo 15 dana gips mu je skinut i rečeno mi je da su to učinili Ena i Salih", ispričao je Kenan Lipa. On je promijenio iskaz u dijelu koji se odnosi na njegove roditelje Emira i Muniru Lipa, te rekao da oni nisu tukli dijete iz mržnje, nego su ga "šibali" kad je bio nemiran.

Ipak, niko od danas ispitanih nije mogao potvrditi da je direktno vidio optužene da zlostavljaju dijete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije