Hronika

Tri navijača BiH poginula u Poljskoj vraćajući se sa utakmice u Kaunasu

Tri navijača BiH poginula u Poljskoj vraćajući se sa utakmice u Kaunasu
Tri navijača BiH poginula u Poljskoj vraćajući se sa utakmice u Kaunasu

Trojica navijača Bosne i Hercegovine koji su se vraćali sa utakmice u Litvaniji poginula su rano jutros u poljskom gradu Lomža, 150 km udaljenom od Varšave.

Jedan navijač je povrijeđen i smješten u tamošnju bolnicu, saopštio je Poljski radio.

Nezvanično saznajemo da se renault megane sudario sa kamionom.

U automobilu su, pišu poljski mediji, bila četvorica mladića, a samo je jedan preživio i smješten je u bolnici u Lomži.

Stradali mladići su imali 23, 25 i 27 godina, dok je povrijeđeni mladić 26-godišnjak, a on je u ovoj nesreći prošao sa frakturama. Nezvanično se saznaje da su poginuli mladići sa područja Krajine, tačnije iz Velike Kladuše i Cazina. Povrijeđeni mladić je Adi Ćoralić iz Cazina, a njegova porodica moli za pomoć oko prevoza, budući da trebaju da ga iz Poljske prevezu u BiH.

Portal Cazin-danas objavio je, pozivajući se na neslužbena saznanja, da su smrtno stradali Hasib Mahmić-vođa Ljuti Krajisnici FAN team BIH te Vildan Pehlić i Almir Kasumović.

Na Facebook stranici ove navijačke grupe potvrđena je smrt njihovog vođe, te objavljeno da je stradali mladić juče u Kaunasu za portal sportsport.ba izjavio da je najbitnije da se navijači vrate živi i zdravi kućama i da ne bude saobraćajnih nesreća.

Ambasador BiH u Poljskoj Koviljka Špirić preduzela je sve aktivnosti na planu pružanja pomoći porodicama trojice građana BiH koji su jutros poginuli u poljskom gradu Lomža, prilikom povratka iz Litvanije, gdje su pratili utakmicu fudbalske reprezentacije BiH, izjavio je Srni portparol Ministarstva inostranih poslova /MIP/ BiH Nebojša Regoje.

On je dodao da će Špirićeva u bolnici posjetiti državljanina BiH koji je teško povrijeđen u ovoj saboraćajnoj nesreći, ali njegove povrede nisu opasne po život.

Prema njegovim riječima, propisi MIP-a BiH ne dozvoljavaju da identitet poginulih i povrijeđenog navijača bude javno saopšten.

"Nesreća se dogodila na putu Lomža - Varšava, 130 km od glavnog grada Poljske. Policija nas je službeno obavijestila o nesreći u ranim popodnevnim satima, nakon čega smo mi obavijestili porodice povrijeđenog i poginulih mladića. Mladići su poginuli na mjestu nesreće. Ambasada BiH će učiniti sve da pomogne njihovim porodicama u vezi sa transportom tijela iz Poljske u BiH, jer je za to potrebno veoma puno dokumentacije i kontakata. Već smo u dogovoru sa porodicama poduzeli određene korake u vezi sa tim, te činimo sve da porodicama budemo na raspolaganju u ovim teškim trenucima", kazala je za Klix.ba bh. ambasadorica u Poljskoj Koviljka Špirić.

Dodaje kako su u ambasadi za nesreću saznali još jutros, ali nisu mogli kontaktirati sa porodicama, prije nego su dobili službeni izvještaj o nesreći, koja se dogodila jutros oko 6:10 sati.

"Zajedno sa svojim saradnicima sutra ću posjetiti mjesto nesreće, kao i povrijeđenog mladića koji se nalazi u bolnici u Lomži. Danas smo više puta kontaktirali bolnicu u kojoj se nalazi povrijeđeni i imamo informaciju da je van životne opasnosti. U ovome trenutku teško je govoriti o uzrocima nesreće, jer to tek treba utvrditi, međutim, ja vam mogu reći da je jutros u Poljskoj bila nevjerovatna magla, a moguće je svemu kumovao i umor", zaključila je ambasadorica Špirić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije