Hronika

Troje najboljih prijatelja sa slavlja otišlo u smrt

Troje najboljih prijatelja sa slavlja otišlo u smrt
Troje najboljih prijatelja sa slavlja otišlo u smrt

ŽEPČE - Troje mladih iz Žepča, i to najbolji prijatelji Oliver Hrkać (19), Monika Antolović (19) i Nevena Mijić (20), poginuli su sinoć u direktnom sudaru mercedesa, kojim su se vozili, i tojota land kruzera, čijih je troje putnika, uključujući i jednog dječaka, teško povrijeđeno.

Stravična tragedija dogodila se oko 23.15 u mjestu Goliješnica, kod Žepča, a o strašnom udaru svjedoči i činjenica da je potpuno smrskano vozilo u kojem su se djevojke i mladić nalazili.

Ogromna oštećenja nastala su i na džipu, u kojem su teško povrijeđeni Bisera Bekto (50), te Enisa Bekto (47) i njen 12-godišnji sin Ermin Bekto, svi iz Goražda, a koji su prevezeni u Kantonalnu bolnicu Zenica, te su operisani i sve troje su van životne opasnosti.

Svjedoci, uključujući i zaposlene s obližnje benzinske pumpe, pričaju da je sudar bio toliko silovit da su se dijelovi smrskanih vozila razletjeli stotinama metara okolo.

Nesreća se dogodila u blagoj krivini, gdje je preglednost puta dobra, ali je zabranjeno preticanje, a kako u kobno vrijeme nije bilo magle i kolovoz je bio suv, pretpostavlja se da su se oba vozila, kojim su upravljali Hrkać odnosno Enisa Bekto, kretala velikom brzinom.

Nezvanično, najvjerovatnije je mercedes velikom brzinom ušao u zavoj, te prešao na stranu kojom se iz suprotnog pravca kretao džip.

Po dolasku ekipe Hitne pomoći Doma zdravlja Žepče i policije tijelima stradalih bilo je nemoguće prići usljed totalne štete na vozilima.

Za njihovu evakuaciju bilo je potrebno sačekati dolazak ekipe iz Profesionalne vatrogasne jedinice Žepče, koja ima specijalno vozilo opremljeno mašinama za rezanje i razvlačenje lima u nesrećama.

"Stradali iz mercedesa nisu davali znakove života, zbog čega su spasioci prvo izvukli povrijeđene iz džipa. Jedna od žena je bila u svjesnom stanju i tražila je pomoć", priča vozač kamiona, inače očevidac.

Žepački vatrogasci Velid Maličbegović i Ilija Perković, iako se duže od decenije bave ovim pozivom, priznaju da im je sinoćnji zadatak bio jedan od najtežih.

Nad beživotnim tijelima troje, kako njihovi poznanici kažu, najboljih prijatelja biće obavljena obdukcija. Oliver je, kako kažu njegovi poznanici, bio omiljen u društvu. Njegovi u naselju Tatarbudžak imaju preduzeće koje se bavi sječom i preradom drveta, gdje je i on radio.

"Iako je mogao živjeti gdje je i kako htio, nije otišao iz Žepča i ostao je skroman. Nedavno je navršio 19 godina. Pravio je žurku, na kojoj su bile Monika i Nevena, s kojom je išao u srednju školu. Monika se godinama bavila odbojkom. Nedavno je odlučila prestati igrati, mislim da je planirala upisati fakultet ili se već upisala", kaže njihova poznanica Antonija Nikić.

Kako saznajemo, i Nevena Mijić bila je društveno aktivna i omiljena među društvom. Bila je među aktivnijim volonterima u Crvenom krstu/križu u Žepču, a tokom školovanja bavila se glumom u dječjem pozorištu.

U subotu je položila stručni ispit za njegovateljicu i uskoro je trebalo da počne da radi u struci. Nezvanično, u trenutku nesreće Oliver, Monika i Nevena vraćali su se s proslave diplome koju je za svoje prijatelje organizovala Nevena.

Inače, Enisa Bekto generalna je direktorica kompanije "Bekto Precisa" i direktorica jedne od najuspješnijih firmi u BiH, goraždanskog proizvođača visokosofisticiranih alata za plastiku, metal i kombinaciju metal-plastika. Prošle godine Bekto je dobila nagradu "Lady Boss" za veliki biznis, koju dodjeljuje Asocijacija poduzetnica "One" BiH.

"Dječak i majka smješteni su u Jedinici intenzivnog liječenja u stanju koje se ne može reći da je stabilno, ali je uobičajen tok oporavka. Dječak je trenutno na apratu za disanje. Treća pacijentica je smještena na Odjelu traumatologije u stabilnom stanju", kaže dr Kasim Spahić, načelnik Odjela za urgentnu medicinu KB Zenica.

Tuga za mladim životima

Žepačka kotlina danas je tugovala za troje mladih ljudi koji su zauvijek napustili svoj kraj.

Do načelnika opštine Mate Zovke danas nije bilo moguće doći, ali od nekoliko opštinskih vijećnika saznajemo kako će dan ukopa Olivera Hrkaća, Monike Antolović i Nevene Mijić biti proglašen danom žalosti u Žepču.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije