Hronika

Tuga u Žepču: Nevena Mijić sahranjena u bijeloj vjenčanici sa 150 cvjetova

Tuga u Žepču: Nevena Mijić sahranjena u bijeloj vjenčanici sa 150 cvjetova
Tuga u Žepču: Nevena Mijić sahranjena u bijeloj vjenčanici sa 150 cvjetova

ŽEPČE - Nakon tragične nesreće u kojoj je smrtno stradala Nevena Mijić, zajedno sa svojim prijateljima Oliverom Hrkačem i Monikom Antolović, juče je ova 20-godišnja Žepčanka ispraćena na posljednji počinak.

Sahrana je obavljena na pravoslavnom groblju u Bistrici, a povorka je krenula od kuće žalosti iz susjednog Kiseljaka.

Posmrtna povorka bila je okićena baš kao svadbena, a prema želji roditelja, koji je nisu stigli udati, kako su planirali, nego je moraju sahraniti.

Nevena je pokopana sa 150 cvjetova i u bijeloj vjenčanici koju su joj kupili majka Snježana i otac Jovo jer su željeli ispuniti posljednju želju svojoj kćeri, piše Večernji list BiH.

Naime, Nevena je nekoliko dana ranije, prilikom obilaska butika sa svojom majkom, pokazala na vjenčanicu u izlogu i kazala kako će upravo tu haljinu imati kada se bude udavala.

Nažalost, dan svoje udaje nije dočekala. Samo nekoliko minuta prije tragične saobraćajne nesreće u Goliješnici, gdje je poginula zajedno s najboljim prijateljima Monikom Antolović (18) i Oliverom Hrkaćem (19), majci je poslala poruku kako nema ključ i da joj obvezno uključi bojler te, valjda da bi je malo smirili, nakon upozorenja da ne voze brzo i piju te da će otac Jovo, ako treba, doći po njih, dodala sličicu s četiri hitne pomoći, kao da je predosjećala što će se dogoditi.

“Njih troje živjelo je “tristo na sat”, kao da su znali svoje sudbine...”. tužno će majka. Suze nisu krili ni članovi Dječjeg kazališta “Francika Kovačević” gdje je godinama glumila u brojnim predstavama.

Na njenom ispraćaju okupilo se i stotinjak volontera iz čitave BiH s kojima se družila tijekom brojnih susreta Crvenog krsta, gdje je, kao njegovateljica, dobila brojne nagrade i priznanja.

Posljednje je primila kobnog dana u subotu na svečanoj dodjeli diplome za njegovateljice opštine Žepče. Nakon toga otišla je na svoj redoviti posao u sportsku kladionicu, a proslavu diplome ostavila je za večernje sate s najdražim prijateljima.

“Nažalost, nije dočekala ostvariti svoj san da bude njegovateljica u staračkom domu koji se trebao otvoriti u Žepču”, kažu tužno njezini prijatelji.

Dan ranije, na mjesnim grobljima u Goliješnici i Radovlju pokopani su Monika i Oliver, koji su takođe ispraćeni s bijelim ružama i u bijelim lijesovima kao simbolima mladosti i nevinosti.

Od Monike, učenice generacije, oprostili su se njeni školski kolege, maturanti medicine s kojima je svaki dan odlazila na praksu u Županijsku bolnicu Zenica, kao i članovi Ženskog odbojkaškog kluba koji su za posljednji ispraćaj napisali kako im je jako teško shvatiti da je više nema i da je stradala nadomak svoga doma gdje se otac Niko spremao za jutarnji odlazak u Njemačku. Za najtužniju vijest u svome životu čuo je tek u zoru.

“Roditelji, braća i sestre su još uvijek u šoku i s nevjericom primaju izraze sućuti. Na istom mjestu gdje je Oliver stradao, prije nekoliko godina teško je ozlijeđena njegova sestra koja danas živi i radi u Njemačkoj. I Oliver joj se uskoro trebao pridružiti. Njegov je otac Anto za tragediju doznao također rano ujutro kada mu je drugi sin rekao kako je Oliverovo tijelo u mrtvačnici. Oliver i Nevena su, po završetku školovanja, odlučili potražiti posao kako bi pomogli roditeljima, a Monika se pripremala za studij medicine. Bili su omiljeni u društvu. Uoči pogibije slavili su Nevenin položeni ispit za njegovateljicu i pričali o svojim planovima za budućnost.

Konobari se sjećaju da je mlada trojka, kako su ih zvali, bila vesela i šalila se sa svojim prijateljima. Negdje poslije 23 sata odlučili su otići u disko-klub. Nažalost, do tamo nisu nikada stigli”, prisjećaju se Žepčaci.

Opština Žepče ne pamti ovako veliku tragediju. Građani već treću noć pale svijeće na gradskim ulicama kako bi odali počast, ali i upozorili na opasnost koju predstavlja dionica magistralne ceste M17 Žepče - Doboj.

“Cesta smrti“, kako su je prozvali, odnijela je 27 života, a više od 200 osoba je teže ozlijeđeno.

Načelnik Mato Zovko, koji nije krio suze i tugu, zahtijeva od odgovornih da što žurnije pronađu najoptimalnije rješenje te izvrše rekonstrukciju i modernizaciju ove ceste koja predstavlja svakodnevnu opasnost za sve putnike, a posebice mlade.

Nakon proglašenja Dana žalosti, juče je odgođena tradicionalna karnevalska povorka kroz Žepče, koju svake godine na pokladni utorak organizuju osnovnoškolci.

(NN, Večernji.ba. trazim.com)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije