Hronika

Turkovićeva odbrana traži ukidanje presude

Turkovićeva odbrana traži ukidanje presude
Turkovićeva odbrana traži ukidanje presude

SARAJEVO - Odbrana Zijada Turkovića zatražila je danas pred Apelacionim vijećem Odjela II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH ukidanje presude Zijadu Turkoviću zbog niza propusta prilikom dokaznog postupka, ali i zbog kršenja odredaba Krivičnog zakona.

Mirko Božović, predsjednik Apelacionog vijeća u slučaju "Zijad Turković i drugi", kazao je da su žalbe na presudu tzv. zločinačkoj organizaciji uložili i odbrana i Tužilaštvo BiH, te da Tužilaštvo traži oštriju kaznu za optužene.

Podsjetio je da je prvostepenom presudom od 28. novembra 2013. godine optuženi Zijad Turković proglašen krivim za krivično djelo organizirani kriminal,  neovlašten promet opojnim drogama, razbojništvo, pokušaj ubistva, izazivanje opće opasnosti, neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe, pripremanje krivičnog djela, ubistva, iznuda i pranje novca. Turković je osuđen na jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 40 godina. Optuženi Saša Stjepanović je proglašen krivim za krivično djelo neovlašteni promet opojnom drogom i razbojništvo, te je osuđen na kaznu zatvora od 12 godina. Muamer Zahitović proglašen je krivim za krivično djelo iznude i krivično djelo pranje novca, te je osuđen na tri godine zatvora.

Milenko Lakić proglašen je krivim za ubistva, pokušaje ubistva, kao i druga krivična djela za koja je osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina. Fadil Aljović osuđen je na kaznu zatvora od pet godina. Optuženi Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni su optužbi.

Dijana Kajmaković, tužiteljica, kazala je danas da Tužilaštvo u potpunosti ostaje pri žalbi, te da nema potrebe da izlaže zbog toga što smatra da je u toku ovog saslušanja izvedeno dovoljno dokaza o krivnji optuženih.

Advokati svih optuženih izjasnili su se da ostaju pri svojim zahtjevima za ukidanje presuda,  a Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića, obrazložio je  žalbu napisanu na 150 stranica.

Rekao je da  je  u cjelokupnom dokaznom postupku protiv njegovog klijenta našao 32 propusta, da ovu presudu treba ukinuti, te zakazati glavni pretres, jer su u toku ovog procesa narušena osnovna prava njegovog branjenika.

Saslušanje pred Apelacionim vijećem Suda BiH bit će nastavljeno danas i sutra (četvrtak i petak), kada bi trebalo da bude donesena i odluka Vijeća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije