Hronika

Tužilaštvo KS otvorilo istragu: Beskućnik osumnjičen da je zapalio crkvu

Tužilaštvo KS otvorilo istragu: Beskućnik osumnjičen da je zapalio crkvu
Tužilaštvo KS otvorilo istragu: Beskućnik osumnjičen da je zapalio crkvu

SA­RA­JE­VO - Tu­ži­laš­tvo Kan­to­na Sa­ra­je­vo otvo­ri­lo je is­tra­gu pro­tiv Ne­de­ljka Dra­ga­ša, osu­mnji­če­nog da je u ne­dje­lju uju­tro za­pa­lio das­ke na pro­zo­ru pra­vo­sla­vne crkve u Po­fa­li­ći­ma i ta­ko iza­zvao po­žar.

Dra­ga­ša je po­li­ci­ja uhap­si­la u po­ne­dje­ljak po­sli­je­po­dne, a postupajuci tužilac Tužilaštva KS ju­če je zatražio jednomjesecni pritvor zbog opasnosti od bjekstva s obzirom da on nema stalnu adresu boravka. Dra­gaš je osu­mnjičen za kri­vično dje­lo pa­lje­vi­ne, a Općin­ski su­d u Sa­ra­je­vu sud ima rok 24 sata da odluci o zahtjevu tužioca.

"Otvo­re­na je is­tra­ga pro­tiv Ne­de­ljka Dra­ga­ša jer pos­to­ji osnov su­mnje da je u ne­dje­lju u ju­tar­njim sa­ti­ma, do­šav­ši do pro­zo­ra os­ta­ve - ma­ga­ci­na pra­vo­sla­vne crkve Sve­tog preo­bra­že­nja, kroz za­šti­tnu re­šet­ku na pro­zo­ru uz upo­tre­bu otvo­re­nog pla­me­na za­pa­lio drve­ne das­ke ko­ji­ma je pro­zor bio osi­gu­ran. Na­kon to­ga po­žar je za­hva­tio unu­traš­njost os­ta­ve", sa­op­šte­no je ju­če iz Tu­ži­laš­tva KS.

Na­ve­de­no je da su usljed po­ža­ra na­gor­je­li zi­do­vi os­ta­ve i uni­šte­no vi­še po­kre­tnih stva­ri, te je Dra­gaš ta­ko pri­či­nio šte­tu od oko 2.000 KM.

Iz MUP-a KS je sa­op­šte­no da su uhap­si­li Dra­ga­ša na­kon što su do­šli do sa­zna­nja da se ovaj mu­ška­rac nas­ta­njen u Sa­ra­je­vu mo­že do­ves­ti u ve­zu s ovim kri­vi­čnim dje­lom. Me­di­ji su pre­ni­je­li ne­zva­ni­čne in­for­ma­ci­je da je ri­ječ o bes­ku­ćni­ku i da po­žar naj­vje­ro­va­tni­je ni­je na­mjer­no iza­zvao, što nam u Tu­ži­laš­tvu KS i MUP-u KS ni­su mo­gli pot­vrdi­ti.

Hram Preo­bra­že­nja Go­spo­dnjeg ju­če su obi­šli pot­pred­sje­dnik FBiH Mi­lan Du­no­vić, čla­no­vi Me­đu­re­li­gij­skog vi­je­ća u BiH te am­ba­sa­dor Rus­ke Fe­de­ra­ci­je u BiH Pe­tar Ivan­cov, ko­ji je oci­je­nio ne­pri­hva­tlji­vim to što se de­si­lo i izra­zio oče­ki­va­nje da će kriv­ci do­bi­ti svo­ju ka­znu.

"Vjer­ski obje­kti se na­la­ze van po­li­ti­ke i van bi­lo ko­jih me­đu­re­li­gij­skih i me­đu­na­ci­onal­nih ne­sla­ga­nja", ka­zao je Ivan­cov, obe­ćav­ši da će se po­tru­di­ti da po­mo­gne u sa­na­ci­ji šte­te.

Du­no­vić je izja­vio da oče­ku­je ade­kva­tno san­kci­oni­sa­nje od­go­vor­nih, ali se os­vrnuo i na izja­vu mi­nis­tra vanj­skih po­slo­va Re­pu­bli­ke Srbi­je Ivi­ce Da­či­ća, ko­ji je za­tra­žio hi­tnu is­tra­gu zbog pa­lje­nja pros­to­ri­je crkve.

"Uko­li­ko je odlu­čio da se ne mije­ša u unu­traš­nje stva­ri BiH ka­da je u pi­ta­nju re­fe­ren­dum u RS, ne­ka ta­ko os­ta­ne i u ovom slu­ča­ju", po­ru­čio je Du­no­vić.
 

Povezana vijest:
Zapaljen hram Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu (FOTO)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije