Hronika

Tužilaštvo BiH traži pritvor za svog radnika

Tužilaštvo BiH traži pritvor za svog radnika
Tužilaštvo BiH traži pritvor za svog radnika

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH predložilo je jednomjesečni pritvor za Muju Smajlovića, istražioca u ovoj instituciji, te Roberta Iličića, a koji su osumnjičeni za organizovani kliminal i korupciju.

Pritvor je predložen zbog mogućnosti bijega, ali i ponavljanja krivičnog djela te prikrivanja dokaza. Sud BiH, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", nije donio odluku o pritvoru. Prema nezvaničnim informacijama, Smajlović je, navodno, Iličiću odavao podatke o istragama.

Nakon današnjeg ročišta, Smajlovićev advokat Vlado Adamović rekao je da je Tužilaštvo BiH njegovog klijenta osumnjičilo za odavanje podataka Tužilaštva.

Prema njegovim riječima, takvi dokazi zbog tajnosti istrage nisu prezentovani tokom ročišta.

"Zasad postoji sumnja da je zaposleni u Tužilaštvu uradio nešto što je krivično djelo", rekao je Adamović i dodao da se Smajlović nije obraćao Sudu BiH, jer se saglasio sa stavom odbrane.

Iličićev advokat Sead Temim rekao je da njegovog klijenta terete za nedozvoljen promet vojnom opremom i eksplozivnim sredstvima.

On je negirao da su razlog hapšenja optužbe u vezi sa narkoticima, kako se do sada navodilo u medijima.

Temim kaže da se Iličić branio ćutanjem, ali i potvrdio da je njegov branjenik sarađivao sa Smajlovićem.

Podsjećamo, njih su uhapsili u petak pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u akciji "Druker".

Smajlović je uhapšen po nalogu svog poslodavca, a zbog sumnje da je u okviru sprovođenja istrage postupao nezakonito, mimo znanja nadređenih tužilaca, poštivanja utvrđenih zakonskih procedura i počinio više nezakonitosti i povreda službene dužnosti.

Inače, Smajlović slovi za jednog od najboljih istražilaca Tužilaštva. Radio je, između ostalog, na predmetu "Kemal Čaušević i drugi", a 2013. godine mu je tadašnji ambasador SAD u BiH Patrik Mun uručio zahvalnicu FBI-ja za doprinos u borbi protiv terorizma zbog rada na slučaju Mevlida Jašarevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije