Hronika

Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene

Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene
Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene

SARAJEVO- Pred Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu danas je održano ročište po zahtjevu Tužilaštva BiH o određivanju pritvora uhapšenima u akciji "Gibraltar".

Tužiteljica Dragica Glušac istakla je da Tužilaštvo BiH traži određivanje pritvora za sve osumnjičene u trajanju od mjesec dana jer postoji bojazan od bjekstva kako bi izbjegli krivičnu odgovorniost, a takođe postoji bojazan da bi za vrijeme boravka na slobodi pokušali uništiti i sakriti dokaze, utjecati na svjedoke i ometati istragu, ponoviti ili dovršiti krivična djela, te narušavati javni red i mir. 

Ona je istakla da je već zabilježen pokušaj vršenja uticaja na jednog potencijalnog svjedoka. 

Glušac je kazala da Tužilaštvo BiH raspolaže materijalnim dokazima i iskazima svjedoka kojima će dokazati krivnju osumnjičenih. 

Odbrana je bila jedinstvena u ocjeni da osnovana sumnja nije potkrijepljena dokazima, da osumnjičeni znaju da se o njima godinama vodi istraga i da su, ako su htjeli, mogli do sada pobjeći, te je od Suda BiH zatražila da odredi adekvatne blaže mjere.

U akciji "Gibraltar" pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su direktora marketinške agencije S.V.R.S.A. Nevena Kulenovića, zatim Belmu Kulenović, Sanjina Kulenovića, visoke zvaničnike kompanije HT Eronet Stipu Prlića i Zorana Bakulu, zamjenicu generalnog direktora PINK BH Lajlu Torlak, direktora Mreže plus Darka Aleksića, direktora agencije MITA Ejuba Kučuka te vlasnika agencije Fabrika Senada Zaimovića. 

Njima se, između ostalog, na teret stavlja krivično djelo organizovani kriminial u vezi s krivičnim djelima finansijskli kriminal, korupcija, pranje novca, poreska utaja, carinska prevara, zloupotreba položaja, krivotvorenje službene isprave, davanje i primanje dara i drugih oblika koristi. 

Sud BiH će naknadno donijeti odluku o određivanju pritvora. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije