Hronika

Tuzlak uhapšen zbog krijumčarenja četiri kilograma kokaina

Tuzlak uhapšen zbog krijumčarenja četiri kilograma kokaina
Foto: Ilustracija | Tuzlak uhapšen zbog krijumčarenja četiri kilograma kokaina

LUKAVAC - Damir Nurkić (36) iz Lukavca osumnjičen je za šverc oko četiri kilograma kokaina, koji je zaplijenjen u Švedskoj, a čija cijena na ilegalnom narko-tržištu premašuje cifru od 300.000 KM.

Tužilaštvo BiH, po čijem nalogu su policajci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili Nurkića, zatražilo je od Suda BiH da mu odredi pritvor. Policajci su ga locirali upravo na području Lukavca, a zatim i identifikovali i priveli.

Istraga nakon zapljene oko četiri kilograma kokaina, izuzetno visoke čistoće, veće od 60 odsto, a koji je 2015. godine na brodu zaplijenila policija Švedske, kako tvrde iz Tužilaštva BiH, pokazala je da je Nurkić dio međunarodne mreže narko-kriminala.

On je, dakle, osumnjičen da je zajedno sa saučesnicima učestvovao u krijumčarenju veće količine droge.

"Zajedničkom međunarodnom istragom prikupljeni su dokazi na osnovu kojih je Nurkić osumnjičen da je organizovao i koordinisao međunarodni transport i šverc kokaina iz Slovenije, preko Austrije, te dalje u pravcu Švedske", saopštili su iz Tužilaštva BiH.

U Švedskoj je droga, sumnja se, dostavljana licima porijeklom iz BiH, a koji su pripadnici švedskog ilegalnog narko-tržišta. Za ovo krijumčarenje kokaina pravosuđe Švedske je već osudilo tri muškarca porijeklom iz BiH i regiona.

Mirnes Dajdžić i Suvad Mujezinović osuđeni su na po četiri godine zatvora, a Vladimir Jocić na šest godina. Iz Tužilaštva BiH ističu da je zaplijenjeni kokain izuzetno velike čistoće, u odnosu na zapljene koje su bilježene u Evropi.

Nurkić je, kako dodaju, pod istragom zbog organizovanog kriminala i šverca droge, a zbog više razloga zatraženo je da mu se odredi pritvor.

Postoji, naime, opasnost da bi na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze te uticati na svjedoke ili saučesnike.

Štaviše, tokom istrage je utvrđeno da je obilazio svjedoke i saučesnike, te ih zastrašivao i ukazivao im kako da svjedoče u predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije