Hronika

U Trebišnjici pronađena "zolja"

U Trebišnjici pronađena "zolja"
Foto: N.N. | U Trebišnjici pronađena "zolja"

TREBINJE - U rijeci Trebišnjici, ispod Željezničkog mosta, koji spaja trebinjska naselja Gorica i Police, pronađen je ručni protivoklopni raketni bacač, takozvana zolja, koja bi, prema najavama iz nadležne Javne ustanove "Ekologija i bezbjednost", danas trebalo da bude uklonjena.

"Zolju" je u vodi primijetio slučajni prolaznik, nakon čega su lice mjesta obezbijedili pripadnici Policijske uprave Trebinje, gdje dežuraju s pripadnicima Civilne zaštite, dok "zolja" ne bude uklonjena na bezbjedan način.

Iako se sa sigurnošću ne zna da li je ubojita, pretpostavlja se da je napunjena, jer drugačije, s obzirom na plastično tijelo, ne bi mogla potonuti i mirovati u riječnom koritu, gdje je primijećna, već bi plutala po površini.

Ovo je treći slučaj u posljednjih nekoliko dana da su na teritoriji opštine Trebinje pronađena ubojita sredstva, a prema saopštenju JU "Ekologija i bezbjednost", u prethodnih godinu dana pronađeno je i 118 ručnih bombi, 26 tromblonskih mina, pet ručnih raketnih bacača - "zolja", 28 komada minobacačkih i artiljerijiskih granata, 3,3 kilograma TNT-a, osam protivpješadijskih mina i 49.550 metaka različitih kalibara.

"S obzirom na činjenicu da je u prethodnoj godini na teritoriji grada Trebinja pronađen veliki broj neeksplodiranih ubojitih sredstava, apelujemo kod naših sugrađana na oprez i pravilno postupanje u slučaju pronalaska istih", stoji u saopštenju JU "Ekologija i bezbjednost".

Upozoravaju da nepravilno odlaganje ubojitih sredstava može izazvati ozbiljne posljedice po ljude i materijalna dobra.

Svi koji posjeduju ili nađu zaostala neeksplodirana ubojita sredstva treba da pozovu brojeve 121 ili 122.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije