Hronika

U drugostepenom postupku osuđeni na po tri godine zatvora

U drugostepenom postupku osuđeni na po tri godine zatvora
U drugostepenom postupku osuđeni na po tri godine zatvora

SARAJEVO - Odlučujući po žalbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine, branilaca optuženih Nikole Šege, Mirka Šekare i Enisa Ajkunića izjavljenim na presudu Suda BiH od 18. juna 2012. godine, a povodom odluke Ustavnog suda BiH, Vijeće Odjeljenja II za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Apelacionog odjeljenja Suda BiH otpremilo je drugostepenu presudu kojom su žalbe branilaca optuženih odbijene kao neosnovane, dok je uvažena žalba Tužilaštva BiH.

U vezi s tim, presuda Suda BiH od 18. juna 2012. godine preinačena je u dijelu odluke o izrečenoj krivičnopravnoj sankciji na način da je optuženima Šegi, Šekari i Ajkuniću izrekao kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

U preostalom dijelu prvostepena presuda ostala je neizmjenjena.

Prvostepenom presudom Suda Bosne i Hercegovine od 18. juna 2012. godine optuženi Šego, Šekara i Ajkunić proglašeni su krivim da su radnjama opisanim u izreci pobijane presude, počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po dvije godine.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izjavilo je žalbu zbog odluke o krivičnopravnoj sankciji s prijedlogom da Apelaciono vijeće Suda BiH prvostepenu presudu preinači u osuđujućem dijelu na način da se optuženim izrekne stroža kazna.

Branilac optuženog Šego izjavio je žalbu na prvostepenu presudu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, povrede krivičnog zakona i odluke o krivičnopravnoj sankciji sa prijedlogom da se žalba uvaži, a pobijana presudu preinači na način da se optuženi oslobodi od optužbe ili da se pobijana presuda ukine i odredi održavanje glavnog pretresa.

Branilac optuženog Šekara izjavio je žalbu na prvostepenu presudu iz svih žalbenih osnova predviđenih članom 296. ZKP BiH sa prijedlogom da Apelaciono vijeće žalbu usvoji, osporenu presudu ukine i odredi održavanje glavnog pretresa, ili da osporenu presudu preinači na način da optuženog oslobodi od optužbe.

Optuženi Šekara žalbom je pobijao prvostepenu presudu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona, sa istim prijedlogom Apelacionom vijeću kao i branioci optuženih Šego i Šekara.

Branilac optuženog Ajkunića žalbu je uložio zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i povrede krivičnog zakona, sa prijedlogom da se žalba uvaži, a pobijana presudu preinači na način da se optuženi oslobodi od optužbe ili da se pobijana presuda ukine i odredi održavanje glavnog pretresa.

Odlučujući po izjavljenim žalbama, vijeće Apelacionog odjeljenja je, nakon održane sjednice vijeća donijelo drugostepenu presudu u junu 2013. godine, kojom su žalbe odbrane optuženih odbijene kao neosnovane, a žalba Tužilaštva uvažena, te prvostepena presuda preinačena u dijelu odluke o kazni na način da su optuženima izrečene kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Odlučujući po izjavljenim apelacijama na sjednici od 7.oktobra 2014. godine, Ustavni sud BiH je donio odluku o dopustivosti i meritumu kojom su usvojene apelacije Šege, Šekare i Ajkunića, te utvrdio povredu prava na pravično suđenje iz člana II/3. e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, ukinuo presudu Suda Bosne i Hercegovine od 03.06.2013. godine i predmet vratio ovom Sudu.

U navedenoj odluci naloženo je Sudu BiH da „po hitnom postupku, donese novu odluku u skladu sa članom II/3. e) Ustava BiH i članom 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda“, navodeći da Sud BiH, u skladu sa članom 72. stav 5. Pravila Ustavnog suda BiH, u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja odluke, obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke.

U skladu sa uputama Ustavnog suda BiH, Apelaciono vijeće Suda BiH je dana 22. decembra 2014. godine održalo javnu sjednicu Vijeća povodom izjavljenih žalbi tužilaštva i odbrane.

Na sjednici Apelacionog vijeća Tužilaštvo BiH i branioci optuženih ostali su u cjelosti kod pisano iznesenih žalbenih prigovora i prijedloga. Apelaciono vijeće je u skladu sa odredbom člana 306. ZKP BiH ispitalo prvostepenu presudu u granicama žalbenih prigovora staranaka i branilaca optuženih, a imajući u vidu i već navedenu odluku Ustavnog suda, te je donijelo navedenu odluku, saopšteno je iz Suda BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije