Hronika

U prtljažniku krijumčario 640 kornjača

U prtljažniku krijumčario 640 kornjača
U prtljažniku krijumčario 640 kornjača

SARAJEVO- Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv državljanina Hrvatske Željka Obradovića zbog krijumčarenja 640 živih kornjača, koje je sakrio u prtljažniku automobila.

Četiri paketa sa kornjačama otkrili su 28. marta, na graničnom prelazu Unka, u opštini Čapljina, pripadnici Granične policije, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optužnica tereti Obradovića da je, izbjegavajući mjere carinske kontrole i bez odgovarajućeg odobrenja, preko carinske linije pokušao prenijeti robu čiji izvoz je zabranjen, čime je počinio krivično djelo krijumčarenja.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnice protiv Muhameda Hodžića i Hamida Agičića zbog nedozvoljenog korištenja autorskih prava.

Optužnica tereti Hodžića da je tokom ove godine, kao vlasnik radnje "DVD Šop" u Sarajevu, bez odobrenja autora ili drugog nosioca autorskog prava, stavio u promet nelegalno umnožena autorska djela, protivno važećim odredbama Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima u BiH.

Prilikom pretresa po nalogu Suda BiH pronađeno je 2.040 nelegalno umnoženih piratskih izdanja različitog sadržaja i formata, koja su privremeno oduzeli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/.

Tužilaštvo tereti Agičića da je 17. aprila u improvizovanom štandu pored regionalnog puta Cazin – Velika Kladuša stavljao u promet nelegalno umnožena autorska djela. Pripadnici Sipe prilikom pretresa pronašli su i oduzeli 924 DVD-ova i 590 CD-ova nelegalno umnoženih piratskih izdanja različitog sadržaja.

Optužnica je podignuta i protiv Fikreta Ibralića koja ga tereti za poresku utaju u iznosu 14.377 KM.

U optužnici se navodi da Ibralić, kao direktor i odgovorno lice preduzeća "Mačak kompani" Kalesija i PDV obveznik, u toku 2010. godine u svom knjigovodstvu nije evidentirao prodaju sekundarnih sirovina kupcu, te nije pravio poreski račun za izdate otpremnice, već je prodaju vršio kao fizičko lice.

Postupajući suprotno Zakonu o PDV-u, Ibralić nije prijavio i obračunao izlazni PDV od 14.377 KM čime je oštetio budžet BiH.
Optužnice su proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije