Hronika

UNMIK dostavlja Prištini potjernicu za Keljmendijem

UNMIK dostavlja Prištini potjernicu za Keljmendijem
UNMIK dostavlja Prištini potjernicu za Keljmendijem

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH danas će Sudu BiH podnijeti zahtjev za crvenu Interpolovu potjernicu za Naserom Keljmendijem, potvrdio je juče za "Nezavisne" Božo Mihajlović, šef Posebnog odjela za organizirani kriminal Tužilaštva BiH.

"Mi ćemo podnijeti zahtjev za potjernicu za više osoba, ali o tome na kraju odlučuje Sud", rekao je Mihajlović "Nezavisnim".

Na ovaj način tačnim su se ispostavile spekulacije o tome da je Keljmendi, koji je osumnjičen za vođenje globalne narko-mreže i naručivanje ubistva Ramiza Delalića Ćele, zajedno s Muhamedom Alijem Gašijem, proteklih dana više puta promijenio lokaciju boravka, te da i bh. vlasti nisu sigurne gdje se krije u ovom trenutku.

Prema posljednjim informacijama, Keljmendi se nakon kratkog "boravka" u Crnoj Gori sklonio na Kosovo, u rodnu Peć, vjerujući da će u tom gradu najlakše izbjeći moguće hapšenje i izručenje BiH.

No, s obzirom na to da crvena Interpolova potjernica svaku državu članicu, kao i one koje pretenduju da postanu članice te međunarodne policijske organizacije, obavezuje da izruče osumnjičenog ako se krije na njihovoj teritoriji, bh. vlasti vjeruju da će isto učiniti i Kosovo.

Međutim, dodatna dimenzija cijeloj priči je podatak da Kosovo još nikada nije postalo član Interpola, pa je tim prije neizvjesno kako će na zahtjev Interpola reagirati zvanična Priština.

Kosovo nije član Interpola, ali su kanalom UNMIK-a uvezani s Interpolom i to je ta vrsta komunikacije, potvrdio Selimović

Himzo Selimović, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH, pojašnjava za "Nezavisne" da su kosovske vlasti ipak preuzele drugu vrstu obaveze koja regulira međunarodnu pravnu i policijsku razmjenu.

"Tačno je da Kosovo nije član Interpola, međutim oni su putem UNMIK-a uvezani kanalom s Interpolom i to je ta vrsta komunikacije. U slučaju raspisivanja međunarodne potjernice, ona se dostavlja putem UNMIK-a vlastima Kosova, koje su onda dužne da postupe u skladu s potpisanim međunarodnim ugovorom", pojasnio je Selimović za "Nezavisne".

Mediji u regionu proteklih dana naprosto se utrkuju u objavi informacija o raznim Keljmendijevim "poslovima". Neki prenose podatke Interpola o tome da je Keljmendi "istaknuti član narko-organizacije Ramuša Haradinaja, bivšeg premijera Kosova, optuženog za ratne zločine, kojem je povjerena organizacija transporta narkotika iz Albanije, preko Kosova do država zapadne Evrope". Upravo na taj detalj pozivaju pojedini kosovski mediji, koji naglašavaju da se Interpol neće usuditi uhapsiti Keljmendija "ako utvrdi da je za njim raspisana potjernica zbog političkih ili nekih sličnih razloga".

Prema jednoj od posljednjih verzija Keljmendi je, nakon kraćeg zadržavanja na Kosovu, ipak produžio dalje za Tursku, u Istanbul, gdje ima jednu od vila. Prethodno je u Peći podijelio zadatke svojim rođacima, a od Ulice Adema Jašarija, gdje je locirana jedna od njegovih "domicilnih" vila, napravio zonu zabranjenu za kretanje, koju navodno kontroliraju odabrani članovi njegove porodice.

Keljmendi više puta promijenio lokaciju boravka i bh. vlasti nisu sigurne gdje se krije

Keljmendi, kojeg su SAD stavile na "crnu listu" kao narko-dilera izuzetno opasnog po tu državu, nije jedini ali je sigurno najkrupniji "kapitalac" koji je u najvećoj združenoj poslijeratnoj akciji policijskih agencija u BiH izbjegao hapšenje. Da li je imao dojavu, ili tek nevjerovatnu intuiciju za preživljavanje pokazaće dalja istraga.

Inače, u najvećoj poslijeratnoj policijskoj akciji "Lutka" u srijedu je uhapšeno 25 članova nekoliko zločinačkih organizacija u BiH, a za njih 18 Sud BiH je u prošli petak odredio jednomjesečni pritvor.

Pritvor

U združenoj akciji SIPA i entitetskih MUP-ova, kodnog naziva "Lutka", u srijedu su uhapšeni Bojan Cvijan, bivši šef Odjela za narkotike u SIPA, Marko Krajišnik, Vladan Parađina zvani Medo, Dragan Obućina, Ljubiša Lalović zvani Kec, te Davor Mandić.

Osim njih, u toj akciji su uhapšeni i sarajevski taksista Benan Dorić, te Muhamed Ramić, Sead Robović, Edin i Admir Ahmetspahić, Nermin Tahirović, Azim Kajević i njegova supruga Elvira, Elvis Zlatić, Dragan Jevtović, Benjamin Halilović te Dragan Vujčić, zvani Picola, kao i S. Glamoč i M. Čaušević koji su pušteni, a ostali uhapšeni su ostali u pritvoru.

U akciji je učestvovalo više od 400 pripadnika specijalnih policija MUP-a RS i SIPA, a pretreseno je ukupno 30 lokacija na području Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Bijeljine i Trebinja, među kojima i hotel "Casa Grande" Nasera Keljmendija.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije