Hronika

Ubacili u promet 12.200 lažnih dolara

ISTOČNO SARAJEVO - Agencija za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ podnijela je Tužilaštvu BiH izvještaj o protiv lica čiji su inicijali N.B. i S.B, zbog sumnje da su stavila u platni promet 12.200 falsifikovanih dolara.

Riječ je o 122 novčanice u apoenima od 100 dolara koji je stavljen u promet od 22. do 26. jula.

Sipa je, u saradnji sa službenicima Granične policije BiH, 18. avgusta uhapsila ova lica na Graničnom prelazu Rača, kod kojih je prilikom pretresa automobila pronađeno 19.900 dolara u apoenima od 100 dolara, a kod N.B. 100 dolara za koje se osnovano sumnja da je riječ o falsifikatima.

Službenici Sipe su krajem jula započeli rad na ovom predmetu, na osnovu naredbe postupajućeg tužioca Tužilaštva BiH, saopšteno je iz ove agencije.

Pošto je uočena masovnija pojava stavljanja u promet falsifikovanih novčanica dolara u poštama i mjenjačnicama u više gradova u BiH, Sipa je preduzela potrebne mjere i radnje iz svoje nadležnosti za utvrđivanje činjenica u vezi sa ovom pojavom, te koordinisala aktivnosti sa drugim policijskim agencijama u BiH i regionu radi dokumentovanja ovog krivičnog djela i otkrivanja izvršilaca.

U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, Sipa je u kratkom roku utvrdila identitet osumnjičenih. Sa službenicima određenih poslovnica Javnog preduzeća "BH pošta" izvršeno je prepoznavanje osumnjičenih na osnovu predočenih fotografija.

Utvrđeno je da je prvoosumnjičeni koristio ličnu kartu Slovenije na ime Niko Kovač, saopšteno je iz Sipe.

Saradnja je ostvarena i sa Centralnom bankom BiH koja je vršila vještačenja falsifikata. Novčanice su u prethodnom periodu stavljene u promet, a vještačenjem je utvrđeno da su falsifikovane.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je saradnja i sa pripadnicima MUP-ova Srbije i Slovenije, te utvrđeno da su osumnjičene osobe samo fiktivno prijavljene na području BiH, a da su trenutno nastanjene u Srbiji.

Sipa je obavijestila Graničnu policiju BiH o identitetu osumnjičenih i osnovama sumnje protiv njih radi dostavljanja informacija o njihovom prelasku granice, nakon čega su navedene osobe zadržane na Graničnom prelazu Rača, a potom uhapšene.

Sipa, u koordinaciji sa Tužilaštvom BiH, aktivno nastavlja rad na ovom predmetu radi utvrđivanja svih činjenica i dokumentovanja krivičnog djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije