Hronika

Ubici žene iz Gradiške 30 godina robije

Ubici žene iz Gradiške 30 godina robije
Ubici žene iz Gradiške 30 godina robije

BANJALUKA - Aleksandar Majkić (39) iz Gradiške osuđen je na 30 godina robije za svirepo ubistvo supruge Mirjane Majkić (39), koju je u martu golim rukama zadavio pred njihovim četvorogodišnjim sinom.

Presuda je izrečena u Okružnom sudu Banjaluka, gdje je Majkić ranije priznao zločin.

Olga Pantić, predsjednik Sudskog vijeća, navela je da je ovo teško ubistvo počinjeno na krajnje podmukao način, 29. marta oko 5.30 u dnevnoj sobi iznajmljenog stana u Vidovdanskoj ulici u Gradišci.

"Pokojnica je mirno spavala na krevetu sa sinom. Okrivljeni je ušao u sobu i žrtvi sjeo na stomak, te joj šakama stegao vrat dok kod nje nije nastupila smrt", navela je Pantićeva.

Ona je dodala da je sinčić tada počeo da viče: "Tata, nemoj", ali je Majkić i pored toga presudio svojoj supruzi.

"On se zatim sa djetetom u stanu zadržao oko sat i po, puši cigarete i pio rakiju. Sinčić mu je tada govorio: 'Tata, šta si to uradio, nas troje nikad više nećemo ići zajedno na more'", stoji u presudi.

Takođe se dodaje da su kod dječaka na pidžami uočeni tragovi krvi, što dokazuje da je sinčić prilazio i dodirivao ubijenu majku.

Tek nakon sat i po Majkić je četvorogodišnjaka spustio sprat niže, ispred ulaznih vrata stana u kojem žive Mirjanini roditelji i brat.

Ovo je, inače, najveća presuda Okružnog suda Banjaluka od promjene Zakona o krivičnom postupku, odnosno od 2003. godine.

Sud je kao otežavajuće okolnosti ocijenio svirepost kojom je zločin počinjen, uključujući i to što je Majkić bio svjestan da, ako na ovaj način izvede svoj plan, Mirjani u pomoć neće uspjeti da pritekne niko, uključujući i njene roditelje i brata koji žive u stanu ispod.

Kao olakšavajuće okolnosti uzeti su njegovo priznanje, kao i pokazano kajanje i ranija neosuđivanost.

Izricanje presude i iščitavanje okolnosti pod kojima je ubistvo počinjeno teško su podnijeli najmiliji ubijene Mirjane, koji su nekoliko puta tiho u sudnici kazali da je svaka kazna za Aleksandra mala. On ni riječ nije izgovorio. Sudski policajci izveli su ga sa lisicama na rukama.

Majkić je dužan da plati sudske troškove u iznosu od 3.060 maraka, te 200 maraka sudskog paušala. Moguće je uložiti žalbu Vrhovnom sudu RS na ovu presudu, u čiju će kaznu biti uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru.

Povezana vijest:
Gradiška: Zadavio ženu pred petogodišnjim sinom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije