Hronika

Ubio stričevića iz puškomitraljeza

Ubio stričevića iz puškomitraljeza
Ubio stričevića iz puškomitraljeza

NOVI GRAD - Mirko Radoš (39) je u petak, u mjestu Kršlje kod Novog Grada pucao iz puškomitraljeza u svog stričevića Momira Radoša (54) koji je od zadobivenih povreda umro u vozilu Hitne pomoći na putu prema prijedorskoj bolnici.

Pozvao policiju

Mirko je nakon ranjavanja stričevića otišao u svoju kuću i pozvao policiju. Policija je ubrzo došla na mjesto događaja i uhapsila ga. Nakon kriminalističke obrade u Policijskoj stanici  Novi Grad, Mirko je juče predat u nadležnost banjalučkog tužilaštva, a uviđaj u Kršlju je nastavljen i juče u jutarnjim satima.

Ubistvu je prethodio verbalni sukob između stričevića na lokalnom putu u Kršlju. Posvađali su se zbog šume i neriješenih imovinskopravnih odnosa, zbog čega su rođaci godinama bili u sukobu, javlja Avaz.

Navodno je Mirko došao da opomene Momira da ne smije sjeći šumu zbog koje su prije nekoliko godina, kako saznajemo u selu, završili čak i na sudu

Nakon svađe otišao je po puškomitraljez koji je skrivao u blizini kuće, vratio se na put i pucao u Momira. Momir je teško ranjen kratkim rafalom s nekoliko metaka čije su čahure juče tražili inspektori Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Ubijeni Momir nije živio u Kršlju, već s porodicom u Novom. U Kršlje je dolazio kod oca Bogdana (80), koji živi sam. Bogdanova kuća juče je bila zaključana.
Osamdesetogodišnji starac je nakon vijesti da mu je sin teško ranjen, a ne znajući da je u međuvremenu umro, odmah napustio Kršlje i otišao kod snahe u Novi Grad.

U kući uhapšenog ekipa "Dnevnog avaza" juče je zatekla Milku i Marijanu, Mirkovu majku i sestru. Tvrde da im je Momir pravio štetu na imanju i da se Mirko s tim teško nosio.

Zbog toga su se i često svađali, ali bez potezanja oružja. Marijana kroz suze priča da nije vidjela kada je njen brat uzeo puškomitraljez. Kaže da oružje nije bilo u kući. Gdje ga je njen brat skrivao, to ne zna. Uglavnom, brata je vidjela kasnije kada je sve bilo gotovo, odnosno kada je došao da nazove policiju. Dok je čekao policiju, rekao joj je da je Momiru pucao samo u noge.  

''Rekao je da je pucao u Momira da ga više ne može maltretirati. Teško nam je što se sve ovako završilo. Svi u selu znaju da je moj brat tih, vrijedan i miran čovjek. Nikada nikom nije pravio probleme. Očito je nešto puklo u njemu, jer je to njihovo maltretiranje predugo trajalo, od Momirovog djeda, oca, pa sad i njega. Ni tužbe ni sud nisu pomogli da se to jednom riješi'', kaže Marijana i dodaje da je tek nakon dolaska policije Mirko saznao da je Momir u međuvremenu preminuo.  

Obdukcija tijela

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva iz Banjaluke  naredio je da se obavi obdukcija tijela ubijenog Momira, koja je urađena jučr u Zavodu za sudsku medicinu RS u Banjaluci.

Obdukcijom je utvrđeno da je ubijeni zadobio četiri rane i jedno okrznuće u predjelu donjih ekstremiteta i zadnjice.

''Preminuo je usljed iskrvarenja iz raskidanih velikih krvnih sudova donjih ekstremiteta '', rekao nam je Željko Karan, specijalista sudske medicine.

Uhapšeni Mirko nije oženjen i, osim majke Milke, ima četiri sestre. Ubijeni Momir bio je vojni penzioner, a iza sebe je ostavio suprugu i dvoje djece.

  
I pradjedovi im se svađali zbog šume  

S porodičnim svađama Radoša upoznati su i mještani Kršlja. Čak i oni koji tu godinama ne borave, poput Slavka Radoša, koji je iz Zagreba nakratko svratio kako bi obišao porodično imanje i rodbinu. Tu je čuo i šta se desilo.

''Imam 74 godine, a još kao dijete sam čuo za te sukobe Radoša. Često su se svađali, a sve zbog šume. Čija je bila, to ne znam, svi su imali neku svoju priču. Zbog šume su se podijelila i njihova četiri pradjeda, pa se onda samo nastavilo s očeva na djecu. Sve ovo, ova velika tragedija, desilo se zbog ničega'', kaže Slavko.

On je dodao da je po dolasku u selo sreo Mirka koji mu je, na pitanje kako je, mirno odgovorio da čeka policiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije