Hronika

Uhapšeni džihadisti sa koferima za Siriju

Uhapšeni džihadisti sa koferima za Siriju
Uhapšeni džihadisti sa koferima za Siriju

SARAJEVO - Hapšenjem sedmorice radikalnih islamista na području Sarajeva, Maglaja, Zenice i Bužima spriječen je njihov odlazak u džihad u Siriju, gdje su namjeravali da ratuju u redovima terorističke organizacije Islamska država (IS), čiji su pripadnici odgovorni za brojna monstruozna ubistva.

U akciji "Damask", koju su sproveli pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), "lisice" na ruke stavljene su vehabiji Edinu Tabakoviću (51), koji je "pao" sinoć u stanu u sarajevskom naselju Čengić vila, čime mu je propao plan da ode na sirijsko ratište.

Na sarajevskom aerodromu istu veče u pokušaju da preko Istanbula dođu do teritorije IS spriječeni su Nevad Hušidić (29) i Merim Keserović (19), obojica iz Velike Kladuše, u kojoj su policajci, u potrazi za dokazima, pretresli nekoliko lokacija.

Time akcija nije okončana, već su jutros na području Maglaja i Bužima privedeni Husein Erdić (34) i Alaudin Ibrahimović (23), te njegov otac Ramiz Ibrahimović (62), koji je hapšen i u novembru prošle godine, takođe u akciji "Damask", nakon što je nakratko boravio u Siriji.

U popodnevnim časovima je na području Zenice uhapšen M.T. (48) pod sumnjom da je finansirao terorističke aktivnosti.

STRAVIČNA SUDBINA

Ibrahimović mlađi je, inače, kao osmogodišnji dječak od posljedica eksplozije bombe ostao bez obje ruke i oka.

"Pretreseni su objekti na šest lokacija na području Sarajeva, Maglaja, Bužima i Velike Kladuše, a cilj je bio da se pronađu i izuzmu predmeti koji mogu da posluže kao dokaz u daljem postupku", naveli su iz SIPA, a kako nezvanično saznajemo, pretreseni su domovi vehabija.

U saopštenju iz SIPA stoji i da su uhapšeni osumnjičeni za finansiranje i javno podsticanje na terorizam, ali i vrbovanje radi terorističkih aktivnosti, kao i organizovanje terorističke grupe.

"Sve to je u vezi s krivičnim djelom terorizam, te krivičnim djelom protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama", pojasnili su iz SIPA.

KRVAVI SUKOBI

Dakle, sloboda je uskraćena muškarcima koji su prekršili zakon tako što su iz BiH krenuli u pravcu Sirije kako bi se pridružili strukturama IS i učestvovali u krvavim sukobima koje vode džihadisti samoproglašene "države".

"Kada je riječ o osumnjičenima koji su 'pali' u USK, oni su pohapšeni na graničnim prelazima. Za većinu njih već postoje dokazi da su organizatori nezakonitog odlaska u Siriju", otkrivaju policijski izvori.

Uhapšena šestorka danas je privedena u službene prostorije SIPA, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada.

Prilikom rada na ovom predmetu, ostvarena je uska saradnja između SIPA i Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA), ali i s pripadnicima Granične policije BiH, a sve je obavljeno po nalogu Tužilaštva BiH.

"Ovo je odlučna akcija Tužiteljstva i sigurnosnih agencija u borbi protiv terorizma. Bitno je da je spriječen odlazak na strana ratišta državljana BiH i nastavljamo ove aktivnosti i u budućnosti", rekao je Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

ZABRANJENO: Inače, iako je zakonom bh. državljanima zabranjeno učestvovanje na stranim ratištima, u Siriji i Iraku (gdje takođe djeluje IS) nalazi se 350 ratnika iz BiH, a taj podatak ranije su objavila ministarstva inostranih poslova Francuske i Austrije, te britanska vlada i Međunarodni centar za studije radikalizacije i političkog nasilja.

Akcija "Damask" već nekoliko puta rezultirala je hapšenjem osoba koje se povezuju s terorizmom i Islamskom državom, koja, po svemu sudeći, i ovdje ima brojne pristalice, što je lako utvrditi i odlaskom na nekoliko vehabijskih portala, gdje se ova ozloglašena organizacija promoviše.

I to nije sve. Policajci su, podsjetimo, nedavno "pročešljali" selo Gornja Maoča, vehabijsko gnijezdo kod Srebrenika, u potrazi za zastavama IS, koje su se vijorile na kućama. Međutim, sakrili su ih lokalni mještani, tako da pripadnici SIPA nisu pronašli sporna obilježja, koja su zgrozila i uznemirila bh. javnost, ali i region.

Taj incident je, kako su ocijenili stručnjaci, načinio štetu za BiH, jer je ružna slika iz tog sela obišla Evropu, koja je uznemirena zbog dramatične vijesti za koju se širom Starog kontinenta pročulo brzinom svjetlosti.

Da su kandže Islamske države usmjerene i prema Balkanu, pokazuju i nedavno objavljene mape te terorističke organizacije, u kojima je i BiH prikazana kao dio IS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije