Hronika

Uhapšeni u akciji "Registar" pušteni iz pritvora

Uhapšeni u akciji "Registar" pušteni iz pritvora
Foto: N.N. | Uhapšeni u akciji "Registar" pušteni iz pritvora

SARAJEVO - Osumnjičen Predrag Kurteš, Kemal Kačapor, Dragan Mioković i Enes Maslo, koji su juče uhapšeni u okviru akcije kodnog naziva "Registar", nakon odluke Suda BiH pušteni su iz pritvora, potvrđeno je za N1.

Advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa Predraga Kurteša, ovu informaciju je potvrdila za N1.

"Oni su pušteni iz pritvora. S obzirom da je Tužilaštvo danas oko 16 sati predložilo izricanje mjera zabrane ja sam očekivala da će uslijediti puštanje odmah nakon toga, i to je zakonom predviđena procedura. Onog trenutka kad se Tužilaštvo opredijelilo za izricanje mjere trebalo je predložiti ukidanje pritvora. Ovako su ljudi zadržani u pritvoru bez osnova, praktično šest sati izvan odluke Suda.Sud je obrazložio da se puste odmah na slobodu. Što se tiče daljeg toka postupka Sud će sutra odlučivati", kazala je Vidović.

Podsjetimo, Federalna uprava policije po nalogu Tužilaštva BiH juče je uhapsila Predraga Kurteša, Kemala Kačapora, Dragana Miokovića i Enesa Masluzbog postojanja osnova sumnje da su pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko milion KM u periodu od 2011. do 2014. godine.

Akcija kodnog naziva "Registar" inicirana je utvrđenim nepravilnostima u izvještaju o reviziji finansijskih izvještaja federalnog MUP-a, koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija u FBiH za 2013. godinu u pogledu uspostave Jedinstvenog centralnog matičnog registra FBiH od strane MUP-a FBiH, navedeno je iz Tužilaštva.

Osumnjičeni su, u okviru organizovane kriminalne grupe, prethodno osmišljenim i usaglašenim zajedničkim djelovanjem, preduzeli mjere i radnje s ciljem zaključenja štetnog ugovora u vrijednosti od 2.155.000 KM za nabavku softverske i hardverske opreme radi uspostavljanja Jedinstvenog sistema centralnog matičnog registra FBiH, sa unaprijed dogovorenim dobavljačem i to provođenjem postupka pregovaranja bez objave javnog poziva, saopšteno je iz Federalnog MUP-a.

Vezana vijest: Akcija 'Registar' u Sarajevu: Priveden i bivši ministar MUP-a KS i MUP-a FBiH

(NN/n1.info)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije