Hronika

Uhapšenima u slučaju "Bosnalijek" određen pritvor, potjernice za Arslanagićem i Kebeom

Uhapšenima u slučaju "Bosnalijek" određen pritvor, potjernice za Arslanagićem i Kebeom
Uhapšenima u slučaju "Bosnalijek" određen pritvor, potjernice za Arslanagićem i Kebeom

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu odredio je pritvor za sve uhapšene u akciji "Buyer" a vezano za kriminal u sarajevskom Bosnalijeku.

Takođe, potvrđeno je da će biti raspisana međunarodna potjernica za Edinom Arslanagićem i Bojanom Kebeom.

Jednomjesečni pritvor određen je za Šefika Handžića, Hasana Šepu, Amara Arslanagića, Samira Telibečirevića, Aidu Selvić, Izeta Arslanagića i Jasmina Šepu.

Ovih sedam osoba sumnjiči se za krivično djelo organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja i ovlaštenja, utaja poreza, krivotvorenje službene isprave, te sklapanje štetnog ugovora.

Podsjećamo, ove osobe su lišene slobode u akciji Buyer, kojoj je prethodila višemjesečna kriminalistička istraga u okviru koje su dokumentovane nezakonite aktivnosti u firmi Bosnalijek Sarajevo zbog kojih je ova kompanija, ali i budžeti FBiH i Kantona Sarajevo oštećeni za milionske novčane iznose.

Tužiteljica Sarajlija je obrazložila razloge zbog kojih osumnjičenima koji su kriminalnim radnjama stekli višemilionsko bogatstvo treba da se odredi pritvor.

Tužioci su dodali da je Amar Arslanagić nedavno podnio zahtjev za iznošenje 30 skupocjenih umjetničkih slika iz BiH, a radi trajnog iseljenja u SAD čije državljanstvo ima, te je za njega kao jedan od razloga za određivanje pritvora navedeno i bojazan od bjekstva.

Kantonalni sud uvažio je skoro sve zahtjeve Tužilaštva pa je pritvor određen po osnovu mogućnosti uticaja na svjedoke, skrivanja dokaza, mogućnost bijega iz zemlje itd.

Takođe, dežurni portparol u Kantonalnom sudu Sarajevo potvrdio je da slijedi raspisivanje međunarodne potjernice za Edinom Arslanagićem i Bojanom Kebeom, koji su u ovom trenutku nedostupni bh. policijskim i sudskim organima, a za koje se vjeruje da se nalaze van BiH.

Na jučerašnjem ročištu advokati Edina Arslanagića rekli su da se on ne nalazi u bjekstvu već da je otišao u SAD-e odakle se vraća u nedjelju te se namjerava javiti policijskim organima, piše Klix.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije