Hronika

Ukinuta presuda Zijadu Turkoviću

Ukinuta presuda Zijadu Turkoviću
Ukinuta presuda Zijadu Turkoviću

Apelaciono vijeće suda BiH ukinulo je prvostepenu presudu u predmetu Zijad Turković, uvaživši žalbu odbrane, potvrdio je Fahrija Karkin, advokat Zijada Turkovića.

"Presuda je u cijelosti ukinuta u osuđujućem dijelu, a žalba Tužilaštva na oslobađajući dio je odbijena. Statusna konferencija će biti 18. septembra", rekao je Karkin, a prenosi RTRS.

Podsjetimo, u slučaju Zijada Turkovića i drugih, Sud BiH je izrekao kaznu u trajanju od 100 godina za pljačku Kargo-centra Aerodroma u Sarajevu, monstruozna ubistva pet osoba, šverc droge i oružja, iznudu i drugih krivičnih djela.

Zijad Turković i Milenko Lakić dobili su tada kazne dugotrajnog zatvora od po 40 godina, Saša Stjepanović 12, a Fadil Aljović pet godina. Muamer Zahitović je zbog iznude i pranja novca dobio tri godine, dok su Nijaz Zuban i Hilmija Mašović oslobođeni optužbi, pišu sarajevski mediji.

Optužnica je "zločinačku organizaciju" teretila za učešće u pet svirepih ubistava, tri pokušaja ubistva, krijumčarenje narkotika, pljačku 1,25 miliona eura ABS banke u Kargo-centru Međunarodnog aerodroma Sarajevo, neovlašćeni promet oružjem i vojnom opremom i iznude.

"Tužilaštvo je zadovoljno izrečenom osuđujućom presudom i činjenicom da je izrečena najveća kazna u predmetu organizovanog kriminala. Radi se o najopasnijoj zločinačkoj organizaciji u postdejtonskoj Bosni i Hercegovini", rekao je nakon izricanja presude portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine Boris Grubešić, uz napomenu kako će se žaliti na oslobađajuću presudu za Zubana i Mašovića.

Odbrana, posebno Zijada Turkovića, bila je izrazito nezadovoljna ishodom slučaja i najavila je da će se žaliti na odluku zasnovanu na iskazima svjedoka.

"Očito je uradio ono što ne smije uraditi nijedan sud, nijedan sudija, pa jedan iskaz podijeli, pa mu u dijelu vjeruje, a u dijelu mu ne vjeruje. Evo, recimo, ne vjeruje mu za Zubana", rekao je tada Karkin.

Izricanje presude trajalo je više od tri sata, uz ogromne mjere obezbjeđenja, a Turković se nije pojavio na izricanju presude.

U procesu je saslušano 195 svjedoka i izneseno 708 materijalnih dokaza.

Osuđenima će biti oduzeta i imovina za koju je Sud utvrdio da je stečena nelegalno, a riječ je o apartmanima, stanovima, kućama... Dijelu osuđenih biće oduzeti automobili, a jednom od Turkovićevih saradnika i dionice za koje je utvrđeno da su pribavljene na nelegalan način, saopšteno je tokom izricanja presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije