Hronika

Umjesto borcima, "pomagao" sam sebi

Umjesto borcima, "pomagao" sam sebi
Umjesto borcima, "pomagao" sam sebi

DOBOJ - Zoran Bijelić, bivši predsjednik Predsjedništva Gradske boračke organizacije Doboj, "zaradio" je prijavu jer je sam sebi isplatio 2.000 KM jednokratne novčane pomoći iz kase ove organizacije.

Policija je podnijela Okružnom tužilaštvu Doboj izvještaj protiv Bijelića zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja, te uništavanja službene isprave.

"Postoji osnov sumnje da je u februaru 2015. godine zloupotrijebio službeni položaj i ovlaštenje, te kao predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Doboj sačinio dvije odluke i izdao naloge blagajni za isplatu jednokratne novčane pomoći članovima dvije mjesne organizacije u iznosu od po 1.000 KM. Nakon toga potpisao je dva lica koja su navodno preuzela novac po spiskovima, a 2.000 KM zadržao je za sebe", navodi se u saopštenju CJB Doboj.

Bijelić je osumnjičen i da je u julu 2015. godine dao nalog blagajni za isplatu 150 KM za obavljenu uslugu građevinskom preduzeću iz Doboja, a taj iznos nije uplatio preduzeću, nego je novac zadržao za sebe, te je na taj način ostvario protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 2.150 KM.

Osim toga, Bijelić je osumnjičen da je u aprilu 2015. na osnovu lažnog računa o kupljenoj robi u trgovini, u vrijednosti od 1.337 KM naložio blagajni isplatu tog iznosa, a tim novcem je zatim platio građevinskom preduzeću iz Doboja ranije preuzetu robu po otpremnicama, koja nije fakturisana Boračkoj organizaciji.

Bijelić je bio na čelu lokalne Boračke organizacije koja je 20. marta prošle godine organizovala proteste zbog usvajanja Odluke o pristupanju Doboja Zajednici opština turskog svijeta, a potom je pokrenula inicijativu za prikupljanje potpisa za opoziv gradonačelnika Doboja Obrena Petrovića.

Za vrijeme Bijelićevog mandata, 9. aprila prošle godine u Parku narodnih heroja položen je kamen temeljac za izgradnju centralnog spomenika poginulim borcima, ali njegova gradnja nikad nije počela.

Na mjestu predsjednika Predsjedništva GBO Bijelića je naslijedio Goran Suvajac, inicijativa za opoziv Petrovića je propala, a još se ne zna gdje će biti građen spomenik poginulim borcima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije