Hronika

Umjesto ljubavi, dobijao batine

Umjesto ljubavi, dobijao batine
Umjesto ljubavi, dobijao batine

SARAJEVO - Suđenje Eni Lipi (24) i njenom nevjenčanom suprugu Salihu Arnautoviću (28), optuženima da su na podmukao ili okrutan način 25. februara u Garovcima, kod Hadžića, ubili Eninog četverogodišnjeg sina Smaju Ćesira, nastavljeno je danas svjedočenjem njihovih komšija supružnika Suada i Mule Husejnović, te Zlate Ismić.

Na optuženičkoj klupi sjede i Enini roditelji Emir (57) i Munira Lipa (62).

Svjedoci su ispričali da su često čuli plač djece i galamu, u kojoj je prednjačila Munira, ali nisu vidjeli šta se dešava. Munira je, tvrde svjedoci, i vodila sa sobom djevojčicu po naselju, ali su dječaka rijetko kad viđali. 

"Naša kuća je udaljena pet metara od njihove. Taj dan sam čuo iz sobe u kojoj su bili Salih i Ena muziku sa tranzistora. U toj sobi je bio i dječak. Šta se događalo, nisam ni čuo ni vidio, dok mi Emir nije došao i zamolio me da mu pomognem i odvezem Smaju doktoru. Odmah sam upalio auto i brzo vozio prema Domu zdravlja. Emir je sa unukom sjedio nazad, dijete nisam vidio jer je bilo zamotano čaršafom. Čuo sam samo Emira kako ga doziva: 'Smajo, Smajo', govorio mu je da će ga ako preživi dati ocu, čak je dedo i plakao, ali od djeteta nisam čuo glas. Odvezao sam ih u Dom zdravlja, ali je dječak bio mrtav", ispričao je svjedok Suad Husejnović.

Dodaje da je Emira viđao kako u večernjim satima unosi prut u kuću, a zatim bi se začuo plač djece, te Munirina galama i psovke. Na pitanje Arnautovićeve braniteljice Indire Karahodožić zašto to nije prijavio Centru za socijalni, Husejnović je odgovorio da je to uradio biološki otac djece.

Svjedok Mula Husejnović je ispričala da je, kada je Emir dijete umotano u čaršaf unosio u vozilo njenog supruga, primijetila kod Smaje crvene fleke na lijevoj strani rebara i pjenu pored usta.

"Nema logike da majka ne ide sa djetetom doktoru, nego samo dedo.  Munira je za to vrijeme samo pušila na prozoru. Čak sam Enu i naružila i rekla joj da je bezobrazna jer je zatvorila djecu u kuću, a ona je samo odgovorila: 'Šta ću?' Kasnije je iz kuće izašao Salih, a kada ga je Ena pitala gdje će, odgovorio joj je: 'U p… m…., vidiš da je dijete mrtvo', te se udaljio na biciklu", prisjetila se Mula Husejnović te dodala da je mislila da je dijete umrlo od zapuštenosti, dok sutradan nije pročitala da je ubijeno.

Zlata Ismić je ispričala kako niko od Lipa nije nimalo ispoljavao ljubav prema malom Smaji, te da je jedne prilike u kuću u kojoj stanuju optuženi djeci donijela jaja kada je vidjela da ih Munira udara po glavi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije