Hronika

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Radišića da mu se odgodi odlazak u zatvor

Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Radišića da mu se odgodi odlazak u zatvor
Ustavni sud BiH odbacio zahtjev Radišića da mu se odgodi odlazak u zatvor

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbacio je kao neosnovan zahtjev Mile Radišića, vlasnika firme "Grand Trade" Banjaluka, da mu se odgodi izvršenja sudske presude kojom je pravosnažno osuđen na 3 godine zatvora zbog malverzacija s akcijama Medicinske elektronike Banjaluka.

U Odluci Ustavnog suda BiH o odbacivanju zahtjeva za donošenja privremene mjere, a koja je u posjedu poslovnog portala Capital.ba, navodi se da je Radišić tražio odgađanje odlaska u zatvor jer bi u tom slučaju došlo do zastoja u izgradnji poslovno-stambene zgrade koju njegovo preduzeće gradi u centru Banjaluke.

"Apelant je istakao da je direktor i vlasnik preduzeća 'Grand Trade', koje je investitor i izvođač radova - stambeno poslovne zgrade, a čiju bi daljnju izgradnju, s obzirom na obim preduzetih radova i složenost istih, Odluka o privremenoj mjeri, te fazu u kojoj se nalaze, bilo nemoguće nastaviti ukoliko bi on kao direktor investitora bio upućen na izdržavanje kazne zatvora. Ovo bi, kako navodi, za posljedicu imalo obustavu radova čime bi nastupila šteta za imenovano preduzeće, kao izvođača radova i nadzorni organ, te najzad dovelo bi do gubitka posla velikog broja radnika angažovanih na izvođenju ovih radova", navodi se u Odluci Ustavnog suda.

Ustavni sud BiH je ocijenio da Mile Radišić nije "ponudio argumente koji bi ukazali na neophodnost intervencije Ustavnog suda".

"U skladu sa članom 69. Zakona o izvršenju krivičnih sankcija RS osuđeni može tražiti odlaganje izvršenja izrečene kazne ako je obavezan da izvrši određeni posao koji je već započeo, a usljed neizvršenja tog posla bi nastala znatna šteta. Apelant ne navodi da je ovu zakonsku mogućnost i koristio kao ni da je primio uputni akt za izdržavanje izrečene zatvorske kazne. S obzirom na navedeno, proizilazi da apelant nije iskoristio zakonske mogućnosti koje je imao na raspolaganju prije obraćanja Ustavnom sudu. Stoga, imajući u vidu da apelant nije ponudio argumente koji bi 'prima facie' ukazali na neophodnost intervencije Ustavnog suda, naročito u situaciji kada nije iskoristio mogućnosti koje ima prema navedenom zakonu, Ustavni sud smatra da je zahtjev apelanta za donošenje privremene mjere neosnovan", zaključio je Ustavni sud BiH.

Mile Radišić je apelaciju Ustavnom sudu BiH podnio 22. avgusta ove godine protiv presude Vrhovnog suda RS od 22. maja i presude Okružnog suda Banjaluka od 8. novembra 2013.

Okružni sud je Milu Radišića presudio krivim za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja u podstrekavanju, te krivično djelo manipulacije cijenama i širenje lažnih informacija čime su oštetili RS za 1.143.187 KM, za što mu je izrekao jedinstvenu kaznu zatvora od 3 godine.

Vrhovni sud je presudom broj 11 0 K 004381 14 od 22. maja 2014. žalbe odbio kao neosnovane i prvostepenu presudu u cjelini potvrdio.

"Slamka" koja ne odlaže zatvor

Mile Radišić je, prema informacijama sa kojima raspolažemo, posegao za još jednim vanrednim pravnim lijekom ali ni on ga neće spasiti izdržavanja zatvorske kazne.

"Mile Radišić je 30. septembra dostavio Vrhovnom sudu RS Zahtjev za ispitivanje zakonitosti", potvrdila je Jelena Despotović, portparol Vrhovnog suda RS.

Zahtjev za ispitavanje zakonitosti je vanredni pravni lijek za koje pravnici sa kojima smo se konsultovali kažu da u 99,9 odsto slučajeva bude odbačen. Zahtjev ne odgađaja izvršenje krivične sankcije.

Odlazak na odsluženje zatvorske kazne zavisi samo od: plana Ministarstva pravde, uticaja osuđenika na okolinu i popunjenosti zatvorskih kapaciteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije