Hronika

Uvredljivi grafiti protiv Srba u Ilijašu

Uvredljivi grafiti protiv Srba u Ilijašu
Uvredljivi grafiti protiv Srba u Ilijašu

SARAJEVO - Vandali su u mjestu Jelik u opštini Ilijaš provalili u ugostiteljski objekat u vlasništvu povratnika Srbina i ispisali uvredljive grafite, a stotinjak metara od objekta i natpis "Srbe na vrbe".

Srpski povratnici potvrdili su danas Srni da je u kafanu "Bor" na Nišićkoj visoravni provaljeno u noći sa srijede na četvrtak, 23. na 24. jula, a da je slučaj prijavljen policiji, koja je izašla na lice mjesta.

Prema njihovim riječima, kafana "Bor" radila je i prije proteklog rata, a sada je renovirana i ponovo radi.

Povratnici tvrde da na području Nišića trenutno ima pedesetak srpskih kuća, od kojih je četrdesetak stalno naseljeno i u njima žive starija lica.

Sveštenik Božidar Tanović, koji je ovu parohiju sa crkvenim opštinama Ilijaš, Breza, Vareš i Nišić, preuzeo 15. maja, osudio je ovaj incident, ističući da do sada povratnici nisu imali problema sa komšijama Bošnjacima.

Tanović je naveo da ovo područje naseljavaju, uglavnom, stara i iznemogla lica, o kojima niko ne brine i koja žive od penzija, te napomenuo da u školi nema nijedno srpsko dijete.

On je naglasio da je većina Srba na ovom području prodala svoju imovinu u bescijenje.

"Za nekoliko godina doći će situacija da ovdje neće biti uopšte Srba", upozorio je Tanović.

Dežurni operativni u Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo rekao je Srni da je o ovom slučaju policija obaviještena 25. jula i da su istog dana uhapsili lica čiji su inicijali A.B. /19/ i A.A. /24/ iz Ilijaša, koji su priznali izvršenje ovog krivičnog djela.

On je naglasio da su lica puštena na slobodu i da će protiv njih biti podnesen izvještaj kantonalnom tužilaštvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije