Hronika

Vehabija i FBiH dužni isplatiti 201.590 KM porodici Anđelić

Vehabija i FBiH dužni isplatiti 201.590 KM porodici Anđelić
Vehabija i FBiH dužni isplatiti 201.590 KM porodici Anđelić

LIVNO - Višestruki ubica i pripadnik vehabijskog pokreta iz sela Kostajnica kod Konjica Muamer Topalović (36) i Federacija BiH dužni su solidarno isplatiti 201.590 maraka članovima porodice Anđelić, čija je tri člana Toplavić ubio na Badnje veče 2002. godine, potvrđeno je iz Opštinskog suda u Konjicu.

Sudija Jasmina Pašić djelimično je uvažila odštetni zahtjev devet članova porodice Anđelić, koje je zastupao mostarski advokat Davor Šilić, a koji su tražili da Topalović i FBiH oštećenima solidarno isplate ukupno 360.000 maraka zbog duševne boli uzrokovane gubitkom bliskih srodnika.

Prema neprasnažnoh prvostepenoj presudi, Marinku Anđeliću zbog gubitka oca i dvije sestre dosuđena je naknada od 26.000 maraka, zbog umanjenja opšte životne aktivnosti 40.000 maraka, te za pretrpljeni strah i bol po 3.600 maraka, što ukupno iznosi 73.200 maraka.

Ruža Anđelić zbog gubitka članova porodice dobija 40.000 maraka, a ostalih sedmero oštećenih - Šime, Ivana i Mira Anđelić, Luca Kaleb, Ivanka Medunić, Ljubica Kralj i Anđa Stojanović po 12.000 maraka ili ukupno 84.000 maraka, dok je odštetni zahtjev maloljetne I.S., koja je bila svjedokinja zločina, odbijen.

Muamer Topalović je na Badnju veče 2002. godine u selu Kostajnica kod Konjica "iz ideološko-vjerskih pobuda", lišio života tri člana povratničke porodice Anđelić - Anđelka (68) i njegove ćerke Maru i Zorku, a teško ranio sina Marinka, zbog čega je u martu 2003. osuđen na 35 godina zatvora. Kaznu izdržava u zeničkom zatvoru.

Federaciju BiH u ovoj pravnoj stvari zastupa federalni pravobranilac Jakov Dujić, koji je izjavio da tužbeni zahtjev oštećenih nije osnovan u odnosu na FBiH, jer se u ovom slučaju ne radi o terorističkom aktu, nego o krivičnom djelu pojedinca.

Dujić je kao pravni zastupnik FBiH najavio žalbu na prvostepenu presudu, a žalbu je najavio i advokat oštećenih koji su nezadovoljni dosuđenom odštetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije