Hronika

Vehabije puštene na slobodu

Vehabije puštene na slobodu
Vehabije puštene na slobodu

SARAJEVO - Pet lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, a koja su uhapšena juče na području Sarajevskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Unsko-sanskog kantona saslušana su i puštena na slobodu.

"Nakon provedene akcije u više gradova u BiH, te izvršenih pretresa i privođenja osoba osumnjičenih za krivično djelo javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, a u vezi sa krivičnim djelom terorizma, pronađeni su i oduzeti dokazni materijali“, rečeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Dokazni materijali će u okviru istrage biti proslijeđeni na stručna vještačenja.

Osumnjičene osobe su saslušane, a za njih nije zatražena mjera pritvora, navode u Tužilaštvu BiH. 

Ističe se da Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu u pravcu podizanja optužnice.

Sipa je juče saopštila da su, radi prikupljanja materijalnih dokaza koji se mogu dovesti u vezu sa terorizmom, na području Sarajeva, Zavidovića, Živinica, Banovića, Gornje Maoče i Bužima izvršeni i pretresi osam stanova i drugih pratećih objekata koja su koristila uhapšena lica.

Akciju su izveli pripadnici Sipe, u saradnji sa Obavještajno-bezbjednosnom agencijom BiH i Operativnom grupom za borbu protiv terorizma.

Prema navodima medija, Sipa je uhapsila efendiju Bilala Bosnića iz Bužima kod Bihaća, imama iz Zavidovića Rusmira Kadrispahića, Edina Zukića i Refika Talovića, koji se dovode u vezu sa terorizmom.

Bosnić je najpopularniji propovjednik među selefistima u BiH i poznat je javnosti i dijaspori zbog brojnih video-snimaka postavljenim na YouTubeu u kojima govori protiv SAD, Zapada i drugih "nevjernika".

Vezane vijesti:

Uhapšen vođa vehabija u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije