Hronika

Veljančić: Ždrale 15 puta bio na nišanu

Veljančić: Ždrale 15 puta bio na nišanu
Veljančić: Ždrale 15 puta bio na nišanu

SARAJEVO - Branimir Minić "stresao" je rafal iz automatske puške u Borisa Govedaricu u kolovozu 2007. godine, izjavio je danas u Sudu BiH svjedok pod imunitetom Anđelko Veljančić na suđenju optuženima u predmetu "Bojan Cvijan i drugi".

Veljančić se, inače, nalazi na izdržavanju kazne zatvora od 10 godina zbog krađe 2,2 miliona eura Privredne banke Sarajevo.

On je pred sudom svjedočio o kriminalnim radnjama grupe Darka Eleza, tačnije o pljački ove banke, ubistvu Borisa Govedarice i pokušajima, odnosno pripremama za ubistvo Đorđa Ždrala.

Svjedočio je Veljančić i o razmiricama između Eleza i Đorđa Ždrala, rekao je da je bilo, prema njegovim riječima, 15 pokušaja ubistva Ždrala, ali i da je on sam učestvovao u pripremama likvidacije kada su u blizini Đorđeve kuće, po Elezovom nalogu, postavili snajper.

"Ubistvo je trebalo izvršiti snajperom koji je u Sarajevo dovezao Ljubiša Lalović. Benan Dorić je na početku bio jedini raspložen da ubije Đoku i tražio je samo da mu se da 50.000 eura. Dva puta sam išao na mjesto gdje smo snajper postavili. Jednom je sa mnom bio Branimir Minić, drugi put Milan Mitić. Oba puta Ždrale je kratko izlazio iz kuće. Prvi put nisam pucao, a drugi put sam rekao Mitiću da kaže Elezu da ga nismo vidjeli. Imam svoje razloge što to nisam uradio, jer da jesam, desilo bi mi se što i Strahinji Rašeti", kaže Veljančić.

Svjedok kaže da je prije Govedaričinog ubistva Elez čekao informacije o kretanju Đorđa Ždrala, između ostalog, od Lalovića i Cvijana, koji mu je, kako Veljančić tvrdi, javio kuda se Govedarica to veče kreće u vozilu. Iz garaže Muhameda Ramića u vozilu su krenuli svjedok na mjestu suvozača, do njega Minić, a Elez nazad.

"Crveno je svjetlo na semaforu, a Darko govori: 'Eno ga'. Minić prilazi njegovom vozilu i 'stresa' rafal. To je odgovor Edinu Ahmetspahiću, koji govori da sam ja pucao. Elez izlazi iz vozila i ispaljuje pet do osam metaka. Da li je puco u Govedaricu, a mislim da nije bilo potrebe, ili po okolnoj zgradi, to nisam vidio, jer sam gledao sa strane prati li nas ko i ima li kamera blizu", ističe Veljančić, te dodaje da su se udaljili u Nedžariće, gdje su vozilo zapalili, a gdje je po njega i Eleza došao Sead Robović.

Ispričao je i detalje krađe 2,2 miliona eura, koju su direktno izvršili on, Elez, Minić, Vladimir Pandurević i Vaso Ljubibratić.

"Novac je dijeljen u vikendici Jasmina Zulčića u Pazariću, te je Elezovoj grupi pripalo 60 posto, a grupi Elvira Ahmetspahića, jer su njegovi tipovali i prevozili nas, 40 posto", rekao je svjedok.

Nakon što je Veljančića ispitao tužilac Dubravko Čampara, uslijedilo je unakrsno ispitivanje Vasvije Vidović, branioca prvooptuženog Cvijana.

Ona je Veljančića pitala da li je tačno da je u zapisniku s ispitivanja 31. oktobra 2011. godine rekao da je tužilac Čampara dio kriminalne grupe Darka Eleza, na što je Veljančić rekao da to nije Čampara nego tužiteljica Diana Kajmaković. Nakon ovoga burno je reagovao tužilac Saša Sarajlić, koji je povišenim tonom Vidovićevoj rekao da ne može tako da diskredituje tužioce. Sudija Biljana Ćuković je opomenula Sarajlića rekavši mu da je do sada spavao, te da je ovo ujedno opomena za njega i da se smiri kako ne bi bio udaljen iz sudnice. Odbrana Bojana Cvijana je na sve načine pokušala diskreditovati svjedoka, pa je Vidovićeva citirajući Veljančićeve izjave iz medija i iz iskaza pokušavala dokazati da je on nepouzdan svjedok, sklon izmišljanju priča i osvetoljubljiv ako se ne ispunjavaju njegove želje.

"Jesi li ti pucao u Borisa Govedaricu", direktno je pitala Vidovićeva Veljančića, na što je on odgovorio da nije. Vidovićeva je Veljančića pitala da li je tačno da je bio na Kosovu kao pripadnik "crvenih beretki", te da je počinio ratni zločin, na što Veljančić nije želio odgovoriti.

Na kraju je Veljančića ispitivao i prvooptuženi Bojan Cvijan, koji je od njega tražio da odgovori da li ga je on isljeđivao 1996, 1997, 1998. i da je njemu i njegovom kolegi pričao o navodnim kriminalnim djelima inspektora Gorana Pisića, za kojeg je juče u svjedočenju Veljančić tvrdio da ga je on uglavnom ispitivao i da je s njim sarađivao.

Odbrana će u toku suđenja, koje će biti nastavljeno u sljedeću srijedu, pokušati diskreditovati svjedoka i dokazati da on laže i da je neuračunljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije