Hronika

Vraća nezakonito stečenih 200.000 KM

Vraća nezakonito stečenih 200.000 KM
Vraća nezakonito stečenih 200.000 KM

BANJALUKA, SARAJEVO - Miranu Honingu (53), vlasniku banjalučkog preduzeća "R-door", koji je optužen za poresku utaju i carinske prevare, za šta je i priznao krivicu, biće oduzeta nezakonito stečena imovinska korist u iznosu od oko 200.000 KM, potvrđeno je danas iz Tužilaštva BiH.

Ovog državljanina BiH i Mađarske, protiv kojeg je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu 14. maja prošle godine, terete da je kao vlasnik firme "R-door" koristio lažne podatke i sačinjavao neistinitu dokumentaciju radi prikazivanja fiktivnog prometa između njegovog i drugih poduzeća, kako bi utajio porez, odnosno izbjegao plaćanje PDV-a.

"Tokom 2010. godine ostvarena je nezakonita imovinska korist, a budžet BiH je oštećen za oko 191.000 KM", naglasili iz Tužilaštva BiH.

Honinga terete i da je godinu ranije, uvozeći orase iz Ukrajine, podnio lažnu carinsku fakturu, te izbjegao plaćanje carine u iznosu od oko 5.800 KM, za koliko je oštećen budžet BiH.

"Shodno sporazumu o priznanju krivice, za optuženog se predlaže izricanje uslovne kazne zatvora u trajanju od 12 mjeseci, koja se neće izvršiti ako u narednih pet godina optuženi ne počini novo kazneno djelo", naglašavaju iz Tužilaštva BiH.

Honing je, kako je potvrđeno "Nezavisnim", saglasan da mu Sud BiH izrekne uslovnu kaznu zatvora, kao i da mu bude oduzeta nezakonito stečena imovina, koja će biti vraćena BiH u periodu od 18 mjeseci.

"Optuženi potpisivanjem sporazuma potvrđuje da je krivicu priznao svjesno i dobrovoljno, te se odriče prava na suđenje, kao i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH", ističu iz Tužilaštva BiH.

Ujedno, kako stoji u saopštenju, i Honingova firma "R-door" sklopila je sporazum o priznanju krivice i predloženo je da to preduzeće bude zatvoreno.

Sporazumi o priznanju krivice proslijeđeni su Sudu BiH, koji je protiv Honinga potvrdio optužnicu 23. maja prošle godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije