Hronika

Vrhovni sud RS osudio Radana Vekića na 15 godina robije

Vrhovni sud RS osudio Radana Vekića na 15 godina robije
Vrhovni sud RS osudio Radana Vekića na 15 godina robije

BANJALUKA - Radan Vekić (25) iz Prijedora pravosnažno je osuđen na 15 godina i tri mjeseca zatvora zbog ubistva sugrađanina Milana Maksimovića (50) i nelegalnog posjedovanja puške M-48.

Vekiću je za ubistvo izrečena kazna od 15 godina zatvora, a šest mjeseci je dobio za oružje, pa mu je kazna objedinjena u jedinstvenu od 15 godina i tri mjeseca zatvora.

Jelena Despotović, sekretar Vrhovnog suda RS, rekla je za "Nezavisne" da je Sudsko vijeće potvrdilo prvostepenu presudu koju je izrekao Okružni sud Banjaluka.

"Na prvostepenu presudu žalbu je uložila odbrana optuženog Vekića, ali je odbijena kao neosnovana i presuda je u potpunosti potvrđena", rekla je Despotovićeva.

Maksimović je ubijen 14. maja prošle godine na lokalnom putu u selu Špadići, gdje ga je, po optužnici, Vekić namamio u zamku i prema njemu ispalio dva hica iz puške, pogodivši ga u glavu i grudni koš.

U presudi se navodi da su kobni dan ubica i žrtva trebali da se sastanu na jednoj benzinskoj pumpi u Prijedoru kako bi Vekić Maksimoviću donio novac koji mu je dugovao.

Kako Vekić nije imao pare, nije ni došao na sastanak, već je skovao plan ubistva. Otišao je kući po pušku, a žrtvu je pozvao telefonom i rekao mu da dođe u Špadiće, jer mu se pokvario automobil. Kada je ovaj došao, ubijen je.

U obrazloženju presude navedeno je da je Vekić ubistvo počinio s umišljajem i na podmukao način.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije