Hronika

Za obmane pri dobijanju kredita Brčanki 10 mjeseci zatvora

Za obmane pri dobijanju kredita Brčanki 10 mjeseci zatvora
Za obmane pri dobijanju kredita Brčanki 10 mjeseci zatvora

MOSTAR - Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu Đuki Stanišić iz Brčkog, koju je prethodno optužilo da je u postupku odobravanja kredita obmanula nekoliko komercijalnih banaka i prevarila veći broj žiranata.

Doneseći pravosnažnu presudu nadležni sud u Distriktu oglasio je krivom Stanišićevu izrekavši joj kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 10 mjeseci. Odluku o njenom kažnjavanju sud je donio nakon što je prihvatio veći broj inkriminacija u vezi sa kreditnim poslovima iz 2006, koje joj je Tužilaštvo distrikta stavilo na teret optužnicom od prije dvije godine.

Krajem 2012. ona je optužena da je u postupcima odobravanja kredita obmanula službenike dviju banaka dajući im neistinite podatke značajne za dobijanje kredita. Ona je, naime, u zahtjevima za kredit navela da nema kreditnih zaduženja u drugim bankama svjesno prikrivajući podatke da je već kreditno zadužena. Tako je, iako je imala ukupno zaduženje od 50.000 maraka, dobila nova kreditna sredstava u iznosu od 45.000 maraka. Da bi to postigla ona se koristila i netačnim podacima o zaposlenju i plati žiranata predajući banci falsifikovanu dokumentaciju.

Osim obmana banaka njoj su dvjema zasebnim točkama optužnice na teret stavljene i prevare žiranata u pogledu namjere korištenja kreditnih sredstava. Prema dokazanim navodima optužnice ona je, umjesto da odobrena kreditna sredstva iskoristi za zatvaranje ranijih kredita osiguranih jemstvima istih žiranata, ista utrošila za djelimično zatvaranje sasvim drugih kreditnih obaveza, dok je veći dio sredstava prebacila na vlastiti tekući račun ili, pak, gotovinski trošila.

Saglasno ukupnim rezultatima krivičnog postupka optužena je oglašena krivom za krivično djelo obmane pri dobijanju kredita i produženo krivično djelo prevare. Nakon što je prvostepena presuda izmijenjena u pogledu odluke o kazni Stanišićeva je kažnjena jedinstvenom kaznom u trajanju od 10 mjeseci, a nakon što su joj odmjerene pojedinačne kazne od 8 mjeseci za obmanu banke i 4 mjeseca za prevaru žiranata, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije