Hronika

Za silovanje djevojčice 10 godina zatvora

Za silovanje djevojčice 10 godina zatvora
Za silovanje djevojčice 10 godina zatvora

ZENICA - Maloljetni Tomislav Brtain iz Jajca, koji je u liftu stambene zgrade u Ulici Londža u Zenici 12. februara silovao jedanaestogodišnju djevojčicu, osuđen je danas u Općinskom sudu na 10 godina zatvora, maksimalnu kaznu za ovo djelo.

"Današnjom presudom maloljetniku je produžen pritvor, koji može trajati najduže još dva mjeseca, a u izrečenu kaznu mu se uračunava i vrijeme koje je proveo u pritvoru - od 13. februara ove godine, kao dana lišenja slobode pa nadalje", kazala je Alisa Radončić, portparol zeničkog suda.

Podsjetila je da je krivično djelo spolni odnošaj sa djetetom, za koje je nepravomoćno osuđen, počinio u centru grada usred dana.

Iz Suda su poručili da zbog zaštite maloljetne žrtve, ali i optuženog, koji će tek u avgustu napuniti 18 godina, ne mogu pružiti više informacija o ovom događaju.

Brtain je uhapšen dan nakon što je učenicu 5. razreda Osnovne škole "Meša Selimović" u Zenici sačekao na povratku iz škole, te ušao za njom u lift i uz upotrebu sile silovao.

Tom prilikom jedanaestogodišnjakinja je zadobila teške tjelesne povrede.

Protiv njega su i ranije podnesene tri krivične prijave zbog bludnih radnji, između ostalog i zbog prisile, prijetnji nožem i prisiljavanja djevojčica na oralni seks.

Brtain je rođen u Jajcu, gdje su mu i danas nastanjeni majka i baka. Iz Jajca je u Zenicu stigao nakon što je pravio probleme i što je okarakteriziran kao mentalno zaostao.

Bio je smješten u Javnu ustanovu Dom porodica, ali zbog problema koje je pravio prebačen je u Specijalnu školu u Zenici. Kasnije je od Centra za socijalni rad u Jajcu izdejstvovano da ga prebace u dom u Varešu.

Nakon godinu i po vraćen je u krug porodice u Jajce, gdje se nije dugo zadržao i ponovo je doselio u Zenicu, gdje je živio u zajednici koju vodi Valter Konsalves Pereira, brazilski državljanin. Brazilcu je Centar za socijalni rad u Jajcu dao starateljstvo nad Brtainom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije