Hronika

Za sutkinju Suda BiH traže pritvor

Za sutkinju Suda BiH traže pritvor
Za sutkinju Suda BiH traže pritvor

SARAJEVO - Od Suda BiH u petak je zatraženo da Azri Miletić, sutkinji ovog suda, odredi jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je od dvojice optuženika uzela mito.

Tužilac Posebnog odjela Tužilaštva BiH za organizovani kriminal i korupciju isti dan Sudu BiH uputio je prijedlog da pritvor od 30 dana odredi i Rami Brkiću i Senadu Šabiću, koji su osumnjičeni da su Miletićevoj dali mito kako bi im u žalbenom postupku pred ovim sudom izrekla oslobađajuće presude.

Miletićeva je uhapšena u srijedu popodne, u Sudu BiH, u akciji "Čekić", nakon što je okončano iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju za organizovani kirminal bivšem policijskom komesaru Unsko-sanskog kantona Rami Brkiću i Šabiću, njegovom bivšem saradniku. Miletićeva je predsjedavajuća Apelacionog vijeća, pred kojim je Brkiću i Šabiću ponovo suđeno nakon što su u prvostepenom postupku bili osuđeni na 11, odnosno na 10 godina zatvora. Njih dvojicu pripadnici SIPA uhapsili su ispred Suda BiH, nakon što su izašli iz sudnice u kojoj su tužilac i njihova odbrana iznijeli završne riječi.

Miletićeva se u petak branila šutnjom na saslušanju pred tužiocem Džerminom Pašićem.

"Koristila je svoje pravo i nije davala izjavu. Tužilac je dao osumnjičenoj sve ono što je po zakonu dužan da dostavi, a riječ je o materijalu koji, po mišljenju tužioca, predstavlja osnove sumnje protiv sutkinje Miletić", rekle je Edina Rešidović, advokat sutkinje Miletić.

Ona nije željela govoriti o sumnjama i navodima da Tužilaštvo BiH Miletićevu tereti da je od optuženih u slučaju "Brkić" uzela ili tražila 100.000 KM kako bi im izrekla pravosnažnu oslobađajuću presudu.

"Ona je za mene nevina. Ona je jedan od najjačih sudija Suda BiH", dodala je Rešidovićeva.

Asim Crnalić, Brkićev advokat, rekao je da je njegov klijent na saslušanju pred tužiocem iznio svoju odbranu.

"Miletićeva je bila u predmetu koji se vodio pred Apelacionim vijećem protiv moga klijenta. Taj predmet stoji toliko loše za Tužilaštvo BiH da bi, bez obzira na sastav Vijeća, odluka po žalbi bila ista nezavisno od toga da li je u tome sudjelovala sutkinja Miletić ili nije. Prvostepeni Sud je napravio greške vidljive iz aviona", ustvrdio je Crnalić.

Sutkinju Miletić odmah nakon hapšenja zastupala je advokatica Vasvija Vidović, ali se morala povući iz ovog slučaja jer ju Tužilaštvo BiH želi saslušati kao svjedoka u paralelnoj istrazi.

"Tužilac kaže da sam ranije sa Miletićevom razgovarala kad mi se ona žalila da joj prisluškuju telefon. Sad bih ja valjda trebalo da svjedočim u istrazi koje je to službeno lice odalo informacije o prisluškivanju Miletićeve", kazala je Vidovićeva, dodavši da je Miletićeva poslije hapšenja tražila da ju zastupaju ona i Vlado Adamović, koji bi takođe mogao biti saslušan u istrazi o tome kako je osumnjičena sutkinja saznala da ju istražitelji prisluškuju.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih", u petak kasno popodne, Sud BiH nije donio odluku o određivanju ili odbijanju pritvora za Miletićevu, Brkića i Šabića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije