Hronika

Za ubistvo iz samoodbrane dobio šest godina zatvora

Za ubistvo iz samoodbrane dobio šest godina zatvora
Za ubistvo iz samoodbrane dobio šest godina zatvora

TREBINJE - Aleksandar Đuričić (28) iz Miljevine, kod Foče, koji je prije dvije godine kao konobar u lokalnom kafiću "Škorpion" ubodom noža usmrtio svog sugrađanina Ognjena Drakula (30) i nanio lake tjelesne povrede njegovom prijatelju Mitru Stankoviću (22), takođe nožem, osuđen je na šest godina zatvora.

Predsjedavajući Vijeća Okružnog suda u Trebinju Haris Hakalović je izrekao jedinstvenu kaznu za ova djela u sudnici u kojoj je izricanju presude prisustvovala samo okružni tužilac Gordana Šalvarica, bez Đuričića ili njegovog advokata, ali i bez ikoga od oštećenih.

Hakalović je naglasio da je Đuričić kažnjen sa pet godina i šest mjeseci zbog prekoračenja nužne odbrane i sa sedam mjeseci za lakše povrede koje je nožem nanio Stankoviću, što je pretočeno u jedinstvenu kaznu od šest godina, ali mu je ostalo još nepune četiri godine zatvora, s obzirom na to da je u kaznu uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 28.  maja. 2014. godine.

Sud je utvrdio da su pokojni Drakul i Stanković u pripitom stanju, odmah po ulasku u kafić, počeli da se ponašaju bahato, ulazili u šank, pojačavali muziku i tražili piće za cijelu kafanu, a nakon što im je Đuričić rekao da nema više pića i da se zatvara, oba su ušla u šank i počela ga tući.

Na pod oboreni Đuričić je ugledao u unutrašnjosti šanka nož sa sječivom od 19 centimetara, najprije ga uzeo u ruku i u stanju jake razdražljivosti povikivao "ne prilazite mi", a onda ubo Drakula u stomaka, a Stankoviću nanio lakše povrede.

Iako su sudije svjesne da je Đuričić sa 62 kilograma i dosta slabijom fizičkom konstitucijom od ove dvojice morao da se brani, mogao je, kako je kazao sudija Hakalović, u nužnoj samoodbrani upotrijebiti neki drugi predmet, poput pepeljare, čaše ili nečeg drugog što se drži u šanku. Drakul je držeći se za stomak izašao vani i tu od iskrvarenja preminuo, a Stanković i Đuričić, koji je imao uglavnom povrede od udaraca, prebačeni su u KBC Foča, gdje je Đuričić i lišen slobode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije