Hronika

Žalba zbog pritvora Lipovači

Žalba zbog pritvora Lipovači
Žalba zbog pritvora Lipovači

BIHAĆ - Advokati Hamdije Lipovače, premijera USK, i Alena Gluhalića, vlasnika firme "Agra", kojima je Kantonalni sud u Bihaću na zahtjev Tužilaštva USK odredio jednomjesečni pritvor, uputili su u petak žalbu na tu odluku.

"Prema našem mišljenju, nema opravdanja za određivanje mjere pritvora jer su naši klijenti do sada uredno sarađivali sa pravosudnim institucijama te dostavljali sve tražene podatke i informacije. Nadamo se da će Sud prihvatiti našu žalbu", istakao je Lipovačin advokat Salih Hadžić.

Fikret Hodžić, sudija za prethodni postupak Kantonalnog suda u Bihaću, prihvatio je prijedlog Tužilaštva i odredio jednomjesečni pritvor Lipovači i njegovom kumu Gluhaliću.

Njih dvojica su osumnjičeni za zloupotrebu položaja ili ovlasti u slučaju rekonstrukcije sportsko-rekreacionog centra "Stens" i odmah su prebačeni u Kazneno-popravni zavod Luke u Bihaću, gdje će izdržavati mjeru pritvora.

Tužilaštvo je za Lipovaču tražilo pritvor zbog mogućnosti bijega, uticaja na svjedoke i opasnosti uznemiravanja javnosti.

Prema riječima Fate Nadarević, predsjednice Kantonalnog suda, sudija za prethodni postupak je procijenio da postoji bojazan da bi osumnjičeni svojim boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka i istragu tako što što bi uticao na svjedoke koje treba saslušati u ovom postupku, kao i da bi njegovim puštanjem moglo doći do uznemiravanja javnosti.

"Za treću tačku, odnosno mogućnost bijega, Kantonalni sud je odlučio da po tom osnovu ne postoji razlog za određivanje mjere pritvora iz razloga jer je Lipovača državljanin BiH, ovdje obnaša visoku funkciju, ovdje ima svoju porodicu i stoga Sud smatra da ne postoji mogućnost da bi se on služio bjekstvom u cilju izbjegavanja krivičnog postupka", rekla je Nadarevićeva. Pritvor Gluhaliću je određen u cjelosti po zahtjevu Tužilaštva zbog mogućeg uticaja na svjedoke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije